Zavřít reklamu

Přední představitelé Applu jsou k různým přednáškám, v rámci nichž mají poodhalit svůj život a práci, zváni poměrně často. Jedné takové se minulý pátek na americké Elon University v Severní Karolíně zúčastnil i provozní viceprezident Jeff Williams. Ten se ve svém výkladu vrátil až do roku 1998, kdy do Applu nastoupil a pozvolna zrekapituloval své jablečné působení. Daleko zajímavější než jeho výklad však byla zřejmě diskuze, do které se mohli po přednášce zapojit její posluchači.

Že jsou ceny Apple produktů vysoké je již řadu let dobře známé. Není se tak čemu divit, že právě vysokých cen se jedna z otázek dotkla. Jeden z posluchačů se totiž Jeffa zeptal, zdali má Apple nějaký plán pro redukci cen. Mnozí analytici totiž v posledních letech tvrdí, že je marže na Apple produktech skutečně vysoká a kalifornský gigant by je klidně mohl prodávat mnohem levněji, protože je i levně dokáže vyrábět. Toto tvrzení ale Williams ihned zamítl, jelikož dle něj analytici nikdy nemohou „trefit“ přesnou sumu. „Oni (analytici) zkrátka nevědí, kolik úsilí a vývoje pro nové produkty Apple obětuje. Například při vývoji activity trackeru pro Apple Watch byla postavena speciální laboratoř, která zaměstnávala hned 40 zdravotních sester zkoumajících na 10 000 účastníků. Přesně tyto důvody (a mnoho dalších) stojí za navyšování cen,“ nechal se slyšet. Podle jeho slov Apple nechce být elitářskou společností, ale snaží se nastolit co nejférovější podmínky jak pro své zaměstnance, tak i pro své uživatele, což se na výsledné ceně posléze taktéž odrazí. Nicméně v závěru dodal, že si je on i širší vedení Applu znepokojení uživatelů, kterým se nelíbí neustále zdražování, vědom.

Poměrně zajímavé je, že nepříliš povedenou cenovou politiku de facto přiznal před pár týdny i šéf Applu Tim Cook ve svém dopise pro investory. Prodeje iPhonů v některých regionech v čele s Čínou totiž dle něj upadly i kvůli vysoké ceně nových jablečných telefonů, která je v kombinaci s minimem inovací pro mnoho zákazníků již neopodstatnitelná. Otázkou ale je, zda Apple zůstane jen u slov, či zda se letos rozhodne představit produkty s přijatelnějšími cenovkami, kterými si znovu podmaní trh.

Jeff Williams fb

Dnes nejčtenější

.