Zavřít reklamu

Vesmír a jeho průzkum se zdá být čím dál častějším tématem. Neustále se mluví o kolonizování Marsu, vysílání sond do všech koutů vesmíru a také o novodobém vyslání člověka na Měsíc. Kromě očekávaných účastníků této novodobé vesmírné mánie, kterými jsou Spojené státy americké, Rusko a Čína, se zapojí i opravdu neočekávaná země – Izrael.

Se svou sondou se zatím podařilo na Měsíci přistát pouze třem výše zmíněným zemím. Právě Izrael by mohl být tou čtvrtou. Díky neziskové organizaci SpaceIL a Israel Aerospace Industries se podařilo zafinancovat celou misi, která se tak stane první lunární misí na světě, která je placená ze soukromých zdrojů. Sonda Beresheet bude umístěna na palubě vesmírné lodi SpaceX Falcon 9 a samotný let započne již dnes – 21. února přibližně v 20:45 EST.

Izraelská sonda se uvolní zhruba půl hodiny po startu a vydá se tak vstříc Měsíci, na který doputuje za dva měsíce. K celé misi se vyjádřil také ředitel SpaceIL Morris Kahn: „Touto misí se zapisujeme do historie a jsme hrdí, že budeme patřit ke skupině tří států, kterým se povedlo naplnit vizi a sen, které sdílí tolik zemí po celém světě.“.

Pro Izrael se bude jednat, v případě, že se vše povede podle plánů, o obrovský úspěch. Společnost SpaceIL spolupracuje také s NASA, která pomáhá s určitými aspekty projektu. Izraeli mimo jiné zpřístupní Deep Space Network (DSN) pro komunikaci se sondou.

Kromě vědeckých úspěchů a uznání celého světa má tato mise sloužit také jako inspirace další generaci Izraelců a zvýšení jejich zájmu o vědu, matematiku a technologie. Níže si můžete pustit video, které shrnuje dosavadní historii cest na Měsíc a také shrnutí plánů celé mise.

izrael měsíc fb

Dnes nejčtenější

.