Zavřít reklamu

Apple se musel v posledních měsících potýkat v Jižní Koreji, která je mimochodem domovinou jeho hlavního rivala Samsungu, s poměrně nepříjemnými nařčeními ze strany tamních operátorů. Ti tvrdí, že je Apple nutí k silné propagaci jeho produktů, avšak na nákladech spojených s propagací se s operátory absolutně nepodílí. Operátoři však nemohou proti němu bojovat, jelikož by je Apple mohl v budoucnu znevýhodnit. S nařčeními operátorů o nekalém jednání ale Apple samozřejmě nesouhlasí a tvrdí, že jedna zcela adekvátně a v souladu se všemi právními předpisy a dobrými mravy. Do celé situace se nyní vložila i jihokorejská obchodní komise.

Tamní obchodní komise s výrokem jablečné společnosti nesouhlasí. Dle ní má Apple značnou výhodu nad korejskými obchodníky a svého postavení jednoduše zneužívá. Další projednání celé situace se bude konat 20. února, kdy dojde k daleko detailnější diskuzi, která by měla ujasnit veškeré nejasnosti do detailu. Dokonce by mohlo dojít k pokutování Applu, a to až v hodnotě 2 procent příjmů v zemi.

Apple Park:

Ne každý však vidí situaci v Jižní Koreji tak dramaticky. Například prezident analytické společnosti Endpoint Technologies Associates se nechal slyšet, že komise přehnaně chrání tamní trh před zahraniční konkurencí. Dále tvrdí, že jejich obchodní komise je známá svým protiprávním jednáním proti společnostem z jiných zemí. Apple by tak mohl být ve výsledku zcela nevinný.

Zdali se Apple skutečně dopustil nekalého jednání na úkor tamních mobilních operátorů je zatím nejasné. Patřičných odpovědí se dočkáme bohužel nejdříve v únoru, přičemž celý proces objasnění se může značně protáhnout.

apple-store-fb

Dnes nejčtenější

.