Zavřít reklamu

Nie všetko môže byť také ružové ako sa zdá a toho si je vedomý aj hacker Joseph Brown, ktorý stál za hackmi pre telefóny iPhone zo sietí Sprint, AT&T, Verizon a T-Mobile. Brown zistil, že traja významní mobilní operátori v spolupráci s Applom úmyselne ovládajú rýchlosť internetového pripojenia na týchto zariadeniach, vďaka čomu u týchto zariadení dochádza k znižovaniu rýchlosti dátového prenosu. Ako zistil, problém sa týka verzii iPhone pre AT&T, Verizon a Sprint, avšak nie pre T-Mobile.

Ako Brown tvrdí, Apple v spolupráci s operátormi vytvorili pomerne komplexný kód, ktorý má za účel spomaľovať a obmedzovať rýchlosti dátového prenosu, vďaka čomu nie je možné dosiahnuť maximálnu prenosovú rýchlosť. Operátori sa rozhodli pracovať na tomto obmedzení preto, aby obmedzili prenos dát u telefónov iPhone. Podľa Browna práve zariadenia so systémom iOS konzumujú najväčšie množstvo dát, a to aj v prípade, že zariadenia nie sú aktívne. Brown na svojej stránke zverejnil zdrojové kódy, ktoré prezentujú limitáciu u jednotlivých operátorov.

 
AT&T LTE Throttling
Napriek tomu, že podľa oficiálnych špecifikácií podporujú telefóny iPhone 5 siete DC-HSDPA+ kategórie 24, jablčné telefóny u operátora AT&T sú obmedzené len na prijímanie signálu HSDPA kategórie 10. Telefón tak miesto údajných 42,2Mbps dokáže sťahovať dáta rýchlosťou iba 14,4Mbps. Rovnaký prípad sa týka aj operátora Verizon. Ten podľa hackera sám o sebe vyhlasuje, že má „najrýchlejšiu 4G sieť v krajine“, paradoxne však spomaľuje maximálnu rýchlosť sťahovania u telefónov iPhone. Operačný systém iOS 6.1 navyše priniesol ďalší kód, ktorý pre zmenu spôsobuje problémy so signálom u zariadení, ktoré sú v ponuke amerického T-Mobile a AT&T.

iPhone_5

*Zdroj: iTweakiOS.com

Dnes nejčtenější

.