Zavřít reklamu

iPhone XR se začíná prodávat již tento pátek a na světlo světa se pomalu ale jistě dostávají první recenze tohoto jablečného telefonu. XR je k dispozici hned v šesti barvách a jeho cenovka začíná na 22.490 Kč. S touto cenovkou a vlastně všemi ostatními specifikacemi si iPhone XR od nejednoho zahraničního magazínu zasloužil označení „nejlepší iPhone, který si momentálně můžete koupit“. Slovo nejlepší samozřejmě neznamená nejvýkonnější, v tomto slovním spojení spíše pojednává o poměru cena/výkon. Kvůli čemu si iPhone XR zasloužil tolik chvály?

Takto vypadá dle recenzí „nejlepší“ iPhone současnosti:

Odpověď na tuto otázku je vcelku jednoduchá. iPhone XR je svým způsobem iPhone XS s několika kompromisy. XR, stejně jako XS, disponuje procesorem A12 Bionic, díky čemuž se telefon hned tak výkonnostně „nezadýchá“. iPhone XR sice oproti iPhonu XS disponuje pouze jednou čočkou, avšak dokáže fotit prakticky stejné portréty, jako XS. S jediným rozdílem, že u XS můžete vyfotit na portrétový režim cokoliv, avšak na XR vyfotíte portrétově pouze osoby. Největší nevýhodou je poté displej a ztráta 3D Touche, který byl nahrazen Haptic Touchem. Pojďme se dále podívat, co na iPhone XR řekly některé magazíny ze zahraničí.

„Displej iPhonu XR je jednoduše… v pohodě! Sice má menší rozlišení a menší počet pixelů na palec, než vlajkové lodě s OLED displejem, avšak hodnota 326 pixelů na palec byla u Applu použita už i u předchozích iPhonů. Pokud na tento telefon přejdete z jakéhokoliv staršího iPhonu (kromě iPhonu X), tak pocítíte výrazné zlepšení,“ hodnotí telefon recenzent Nilay Patel z The Verge.

S podobným hodnocením přišel i magazín TechCrunch: „Displej iPhonu XR je jednoduše nejlepším LCD displejem, který jsem kdy viděl, avšak oproti OLED displejům ztrácí. Je to samozřejmě především kromě toho, že OLED umí perfektně prezentovat černou barvu a hlubší barvy. Avšak rozdíl mezi displejem iPhonu XS a iPhonu XR jen tak nezpozorujete, pokud si tedy telefony nepoložíte vedle sebe.“

Co se týče kamer, tak na ty se podívaly magazíny EngadgetWired. Dle těchto magazínu fotí jediná kamera na zádech iPhonu XR stejně skvělě, jako ta na iPhonu XS. Skvělé barvy, detaily a krásné fotky i v šeru – tím vším se může fotoaparát iPhonu XR pochlubit. Jedinou nevýhodou je poté možnost fotit pouze portréty osob, nikoliv například domácích mazlíčků či jiných objektů. V aplikaci Fotoaparát také přijdete o dva portrétové režimy, avšak pokud těchto pár nevýhod vynecháme, získáme stejné fotografie, jako u iPhonu XS.

Lehkou kritiku si od magazínu iMore sklidil Haptic Touch, který prostě a jednoduše 3D Touch jen tak nenahradí. Pokud začnete používat iPhone XR, určitě si zvyknete, avšak pokud už jste někdy vlastnili iPhone s 3D Touchem, tak vám bude chybět. Haptic Touch na iPhonu XR se dá přirovnat k tomu na trackpadech nových MacBooků, budete si ale připadat, jako byste drželi v ruce stařičký iPhone 6 nebo SE, které mají 3D Touch taktéž softwarově nahrazeny – v tomto případě klasickým dlouhým přidržením.

Výkon procesoru a baterie je jednoduše fenomenální. Alespoň takto to vidí Stuart Miles z magazínu Pocket Lint a Gareth Beavis z TechRadaru. Na iPhonu XR si bez problému zahrajete nejnovější hry – vděčit tomu můžete za procesor A12 Bionic, který tepe jak v iPhonu XR, tak v iPhonu XS. Baterie se momentálně jeví jako baterie s nejdelší výdrží, jelikož vydrží o 90 minut více, než iPhone 8 Plus. Podle recenze z Tom’s Guide je iPhone XR telefon, který vydrží na jedno nabití klidně celý den i při větší zátěži a ještě vám večer zbude několik procent na rychlé prosurfování Instagramu.

Z prvních recenzí tedy vyšly iPhony XR velmi dobře. Je však jasné, že na podrobnější testy si budeme muset ještě pár dní počkat, až recenzenti podrobní telefony větší zátěži. I my na webu Letem světem Applem pro vás recenzi na iPhone XR samozřejmě přichystáme. Proto nás v následujících dnech a týdnech rozhodně nepřestávejte číst.

iphone_Xr_fb

Dnes nejčtenější

.