Zavřít reklamu

Právě dnes odstartovaly předobjednávky iPhonu XR. Tento model je poslední z trojice letos představených telefonů a s největší pravděpodobností někteří z vás přemýšlí nad jeho koupí. Se zakoupením nového zařízení většinou souvisí i prodej toho starého. Dnes se proto podíváme na to, jak co nejlépe prodat starý iPhone, který chcete nahradit novým kouskem. Projdeme si společně několik kroků, od zálohování, přes odhlášení až po samotnou inzerci.

iPhone XR:

Zálohování před smazáním

Určitě nechcete přijít o svá data, a proto se v prvním kroku podíváme na to, jak staré zařízení zálohovat. Máme dvě možnosti – záloha na iCloud či záloha do počítače/Macu přes iTunes. V případě zálohy na iCloud je postup vcelku jednoduchý. Ujistíme se, že jsme připojeni na Wi-Fi, a poté přejdeme do nativní aplikace Nastavení. Zde rozklikneme naše jméno, a poté možnost iCloud. Po načtení sjedeme níže, dokud nenarazíme na možnost Záloha na iCloudu, kterou rozklikneme. Poté už jen stačí kliknout na tlačítko Zálohovat.

Pro zálohu skrze iTunes postupujte následovně. Připojte vaše zařízení k počítači/Macu, otevřete aplikaci iTunes a v horním menu se pomocí ikonky přepněte na vaše zařízení. Poté stačí stisknout tlačítko Zálohovat.

jak prodat iphone

Odhlášení z Apple ID a obnova iPhonu

Před prodejem každého iPhonu je nutné, aby bylo jablečné zařízení obnoveno a odhlášeno z iCloudu. Pokud byste se neodhlásili, tak člověk, které by si od vás iPhone zakoupil, by jej nemohl využít, jelikož by byl pořád vedený pod vaším účtem a heslem. Odhlášení provedeme následovně – přejdeme do Nastavení a zde rozklikneme naše jméno. Sjedeme úplně dolů a klikneme na poslední možnost – Odhlásit se. Zadáme heslo k iCloudu a poté stiskneme tlačítko Vypnout. Nyní dojde k odhlášení vašeho zařízení.

Po odhlášení už pouze stačí iPhone obnovit do továrního nastavení, aby kupující začínal s čistým štítem. Obnovu provedete tak, že přejdete do Nastavení, a poté do záložky Obecné. Nyní sjedeme níže a rozklikneme možnost Obnovit. Klikneme na druhou možnost seshora, tj. Smazat data a nastavení. Pokud máte na iCloudu starou zálohu, tak vyberte možnost Zálohovat a smazat. Pokud nechcete zálohu aktualizovat, stiskněte Vymazat. Poté zadejte kód a potvrďte smazání.

Vyčištění iPhonu

Před samotným prodejem je nutné, aby váš iPhone vypadal dobře – stejně jako auto, které chcete prodat. Snažte se tedy, abyste iPhone vyčistili od všech nečistot. Nejvíce se jich nachází například v přepínači tichého režimu či okolo tlačítek. Pro vyčištění nejlépe poslouží vlhčený hadřík, pro úzké místa poté například vlhká vatová tyčinka do uší.

Fotografie

Fotografie jsou neméně důležité, jako čistota samotného zařízení. U fotek si dejte opravdu záležet. Pokud nemáte k dispozici například zrcadlovku, tak si ji zkuste půjčit. Pokud ji neseženete, zkuste fotografie pořídit telefonem s lepším fotoaparátem. Fotky musí být detailní a hlavně ostré tak, aby upoutaly pozornost potencionálního kupujícího. Právě fotografie je to, na co se lidé při procházení inzerátu nejvíce dívají.

Inzerát

Po nafocení fotografií už pouze zbývá nachystat si text do inzerátu. Inzerát by měl být napsán spisovně a gramaticky správně. Ne každý ale češtinu ovládá na 100 % a pokud si nejste jisti, tak se před zveřejněním poraďte s někým, kdo češtinu umí. Špatně napsaný inzerát odradí nejednoho kupujícího odradit především kvůli tomu, že si o vás může myslet, že jste negramotný a raději dá přednost někomu jinému. Znalost i/y, s/z a dalších patálií v českém jazyce je při psaní inzerátu povinností.

V inzerátu nelžete. Myslíte si, že je správné napsat „iPhone je v TOP stavu,“ i když vlastně není? Rozhodně ne! O stavu vašeho zařízení primárně mnoho vypoví fotografie a zadruhé určitě nechcete mít s kupujícím zbytečné problémy, když jste přece tvrdili, že je iPhone „jako nový“. Dále se určitě nebojte na konci inzerátu použít hesla jako při rychlém jednání sleva, poštovné zdarma, apod.

Chybět samozřejmě nesmí kompletní info o produktu – tzn. barva, kapacita, datum zakoupení, platnost záruky apod. Pokud máte k dispozici příslušenství, jako jsou například náhradní skla či obaly, určitě je dejte k telefonu zdarma. Zvýší se tak hodnota telefonu, což pro kupujícího znamená, že nedostane pouze telefon, ale dostane i přidanou hodnotu v podobě dalších věcí – a to vlastně naprosto zdarma v ceně. Obaly na staré zařízení by vám stejně ležely bez využití doma.

Příklad inzerátu

Prodám iPhone X 64 GB v černé barvě včetně krabičky. Zařízení má po těle lehké oděrky z běžného používání, na displeji bylo po celou dobu používání nalepeno ochranné sklo. Zařízení bylo zakoupeno 27. ledna 2018 v iWantu, záruka je platná dva roky, tzn. do 27. ledna 2020. K iPhonu přidám zdarma obal a 2x ochranné sklo navíc. Cena je 19 990 Kč včetně poštovného, při rychlém jednání možná sleva.

Kde inzerát vložit?

Inzerát můžete vložit na nespočet inzertních portálů v Česku i na Slovensku. Osobně vám ale mohu doporučit Letem světem Applem Bazar, na kterém už několik známých včetně mě svá stará zařízení prodali. Po přesměrování na stránku stačí pouze v pravé části obrazovky kliknout na Přidat inzerát. Dostanete se tak do podvědomí čtenářů LsA a věřím, že se vám zrovna na váš inzerát někdo ozve.

prodat_iphone_fb

Dnes nejčtenější

.