Zavřít reklamu

Muskova spoločnosť SpaceX orientovaná na vesmírny program má za sebou ďalšie testovanie svojich rakiet Falcon 9. Tentokrát sa jednalo o ich pristávanie na úplne novej pristávacej ploche s názvom LZ-4, ktorá je situovaná menej ako 500 metrov od štartovacieho komplexu  SLC-4 Vandenberg. Počas tejto udalosti bolo možné na tejto lokalite vôbec po prvý krát zachytiť pristávanie vesmírnej rakety, o čo sa postarali kamery a fotoaparáty na diaľkové ovládanie. Vedúci spoločnosti Elon Musk tak zrejme povolil vo svojom presvedčení obmedzenia médií a my sa tak môžeme pokochať naozaj úžasnými zábermi, ktoré zachytávajú tento vskutku revolučný a inovatívny prvok.

Práve schopnosť návratu, ktorou disponuje tento typ rakiet dokáže spoločnosti ušetriť veľké finančné straty. Vedci, inžinieri a rôzni výskumníci sa s týmto faktom potýkali prakticky už od začiatku realizácie vesmírnych programov, nakoľko vývoj a aj samotná výroba a údržba vesmírnych rakiet nie je vôbec lacnou záležitosťou. Preto určite poteší fakt, že to do čoho investujete čas, peniaze a energiu, nezmizne len tak na obežnej dráhe, ale vráti sa na vyznačené miesto. Na prvých fotografiách sa raketa môže zdať pomerne malá, čo je do určitej miery aj pravda. Váha a výška rakety sa počas rokov tvrdého vývoja výrazne znížila, no jej výkon a funkcie boli pochopiteľne naopak navýšené.

Zábery z pristávania rakiet Falcon 9 nájdete v nasledujúcej galérii: 

Podľa predbežných, no neoficiálnych informácií by sme sa do konca roka mali dočkať najmenej jedného štartu obdobných rakiet, ktorý by sa mal uskutočniť už budúci mesiac. Rakety Falcon 9 chce Musk využiť spolu s Falcon Heavy a chystanou BFR na kolonizáciu Marsu, ktorej príprava je stále v plnom prúde. O niekoľko rokov sa tak termín „objavovanie červenej planéty“ zmení z futuristických klebiet na momentálne prebiehajúcu skutočnosť, pričom pomocnú ruku firme podá nielen NASA, ale aj iné popredné vedecké tímy. Zatiaľ sa však stále jedná iba o hudbu budúcnosti a ako poznáme spoločnosti SpaceX a Teslu, podobné projekty sa pravdepodobne o niečo omeškajú. To však nič nemení na fakte, že sci-fi budúcnosť je od dnešných dôb vzdialená na dosah ruky a už čoskoro by sme sa mali dočkať nových informácií ohľadom chystaných projektov.

SpaceX

Dnes nejčtenější

.