Zavřít reklamu

O samoriadiacich vozidlách z produkcie spoločnosti Apple sa hovorí už dlhšiu dobu, no oficiálneho vyjadrenia sme sa žiaľ ešte stále nedočkali. Apple síce bližšie informácie týkajúce sa tejto problematiky neponúkol, no to ani nemusí, nakoľko bývalí zamestnanci spoločnosti tento projekt do určitej miery odhaľujú. Inžinieri, ktorí pracovali v Apple na rôznych projektoch prichádzajú s novým startupom, ktorý nesie názov Aeva. Ako sa ukázalo, súčasťou tohoto projektu je vývoj inteligentných senzorov, ktoré majú za úlohu rozoznávať a spracúvať dáta okolitého sveta pre umelú inteligenciu autonómnych vozidiel. Podľa mnohých analytikov sa kombinácia dizajnu s hardvérovým a softvérovým spracovaním veľmi podozrivo blíži k potenciálnemu produktu od Applu.

Jedná sa o malú bielu skrinku, ktorá disponuje pokročilou technológiou na zaznamenávanie prvkov nachádzajúcich sa v bezprostrednom okolí vozidla, ako aj o niečo vzdialenejších predmetov. Aeva dokáže pracovať vo všetkých poveternostných extrémnych podmienkach a dokonca aj pri zníženej viditeľnosti alebo v tme. Nejedná sa síce o bezprostrednú funkciu, ktorá ovláda a určije smer autonómneho vozidla, no práve dáta, ktoré Aeva vyhodnotí dopomáhajú strojovému učeniu a rozhodovaniu jadrovej zložky systému.

Takto vyzerá doterajšie spracovanie produktu Aeva, na ktorom sa podieľa ambiciózna skupinka inžinierov: 

Startup momentálne zamestnáva 50 ľudí a prostredníctvom zbierky crowd-funding sa mu podarilo zhromaždiť neuveriteľných 45 miliónov dolárov. Každá zo skriniek bude stáť okolo 200-300 dolárov, pričom na jedno vozidlo môže byť nainštalovaná až pätica týchto inteligentných pomocníkov. Systém pracuje na báze predpovedania pohybu okolitých predmetov, vďaka čomu dokáže úspešne kalkulovať s potenciálnymi hrozbami pre vodiča aj samotné vozidlo. Spoluzakladateľmi projektu sa stali Soroush Salehian a Mina Rezk, ktorí v minulosti pracovali „špeciálnych projektoch“ spoločnosti Apple. K tejto téme samozrejme nemohli nič povedať no je zrejmé, že niekde sa určite inšpirovali. Okrem potenciálnej práce na projekte Titan Car Project sa podieľali aj na vývoji prvej generácie Apple Watch a iPhonov. Oficiálne informácie, ktoré by približovali prácu Applu na projekte autonómnych vozidiel však nie sú dostupné. Množstvo predpovedí hovorí, že jablčná spoločnosť by sa mala s týmto projektom vytasiť niekedy v rokoch 2023 až 2025. Vyzerá to tak, že si na podobný scenár jednoducho budeme musieť počkať.

Apple

Dnes nejčtenější

.