Zavřít reklamu

Společnosti Apple hrozí u IPhonů X, 8, 8 Plus a čtyřech modelů iPadů zákaz dovozu do Jižní Koreji kvůli údajnému patentovému porušení. Podle korejských orgánů nebylo dosud vyneseno žádné rozhodnutí, ovšem neblahý výsledek pro Apple je prý pravděpodobný. Nejkomičtější je ovšem fakt, že by se za Apple mohl pomoct sám Samsung.

Korejský institut pro pokročilou vědu a technologii tvrdí, že drží patent na formu tranzistorové technologie, která je používána v A čipech Applu. Technologie se nazývá FinFET je formou jakéhosi 3D tranzistoru, který je používán v mnoha moderních procesorech. Patent údajně porušují iPhony X, 8, 8 Plus. Dále 9,7“ iPad a iPad Pro ve verzích 9,7, 10,5 a 12,9 palců.

„Korejské ministerstvo obchodu, průmyslu a energetiky vyšetřuje obvinění, že společnost Apple porušila patent Korejského institutu pro pokročilou vědu a technologii k patentu FinFET. Vyšetřování bylo již dvakrát prodlouženo. Je tedy pravděpodobné, že konečné rozhodnutí padne v neprospěch Applu. Poté by mohl být dovoz určitých produktů Applu zakázán.“ uvedl Business Korea.

Bude na tyhle produkty uvalen v Jižní Korei zákaz dovozu?

Spor by mohl nabrat ovšem zajímavý směr. Apple totiž zpochybnil platnost patentu a k tomuto tvrzení se přidává i společnost Samsung, která ve svých čipech používá tutéž technologii. Samsung v obdobném sporu totiž předložil konkrétní důkazy, které by mohly zpochybnit novost patentu, která je předpokladem k jeho platnosti. Situace by tak mohla být vtipně vyřešena pomocnou rukou od společnosti Samsung.

Vypadá to tedy, že alespoň pro tentokrát se z rivalů stanou spojenci, kterým půjde o jedno – vymanit se z problémů, které by mohly obě společnosti kvůli patentům potkat. Žádné bratříčkování se ale v budoucnu stejně očekávat nedá. Obě společnosti se totiž budou chtít i nadále trumfovat a světu dokazovat, že je to právě buď jedna nebo druhá, která má technologický svět pod palcem.

Samsung-Galaxy-S8-vs-Apple-iPhone-7-Plus-camera FB 2

Dnes nejčtenější

.