Zavřít reklamu

Když vloni v červnu představil Apple svůj nadupaný iMac Pro, všem bylo od prvního okamžiku jasné, na jaké uživatele tímto strojem cílí. Jeho výkon (a cena) je totiž tak brutální, že jej nemůže prakticky využít nikdo jiný, než profesionálové pracující na náročných projektech, k jejichž realizaci potřebují velký výkon. Z jejich ohlasů je však jasně patrné, že jsou z počítače nadšeni, jelikož nemají díky němu ničím svázané ruce. Přesně v takovém duchu hovoří i fotograf Austin Mann, který si k práci iMac Pro před pár měsíci též oblíbil.

Jméno Austin Mann vám možná není cizí. Tohoto fotografa si totiž můžete pamatovat z recenzí na fotoaparáty iPhonů, které Apple každoročně upgraduje, což si samozřejmě nemůže nechat Mann ujít. Svou lásku k Applu pak přetavil v nákup iMacu Pro, který poslední měsíce testuje a před nějakým časem jej podrobil velkému zatěžkávacímu testu v podobě úpravy fotografií a videozáznamu pořízeného fotoaparátem Hasselblad po návštěvě Jižní Ameriky a Antarktidy.

Ačkoliv není Austinův pohled přímo recenzí, jelikož se v něm zaměřuje především na svoje osobní zkušenosti s určitými vlastnostmi iMacu Pro než na samotnou rychlost a výkon, je bezesporu velmi zajímavý. Můžeme si totiž díky němu udělat parádní obrázek o tom, jak vlastně využívá profesionální fotograf takto nadupaný stroj a co na něm oceňuje nejvíce.

Pro fotografy jasnou volbou

A jak si tedy iMac Pro v rukou fotografa vedl? Velmi dobře. Jen díky němu totiž mohl Austin dělat věci, které přesně chtěl. Když například skládal panoramatické snímky ve vysoké kvalitě z několika fotografií, neměl s tím iMac Pro sebemenší problém. Na MacBooku Pro by však prý s úkonem, který prováděl, zcela pohořel. Kombinace fotoaparátu Hasselblad a iMacu Pro tak dává vzniknout opravdu impozantním záběrům, které by jinak vzniknout ani nemohly. 

Manna velmi potěšila i bezproblémová podpora vstupních bezdrátových zařízení, které spolupracují s počítačem parádně, ať už se jedná o Magic Keyboard či Magic Mouse 2. Mírná slabina druhé zmíněné periferie je však její nabíjení, při kterém je znemožněno používání, což může práci zdržovat. Apple to však dohání parádní FaceTime kamerou, která je v porovnání s těmi v MacBooku Pro mnohem lepší.

Ušetříte spoustu času

Přestože nebyla rychlost hlavním faktorem, na který se Austin zaměřil, při práci velmi potěšila. V porovnání s MacBookem Pro, který využívá Austin v terénu, je totiž iMac Pro daleko rychlejší – například export 20 snímků ve formátu RAW trvalo na iMacu Pro 61 sekund v porovnání se 185 sekundami na MacBooku Pro. Zatímco sestavování panoramat z 8 snímků trvalo na iMacu Pro 33 sekund, stejný úkon trval na MacBooku Pro dlouhých 357 sekund. Úspora času je tedy opravdu znatelná, na což fotograf naráží ve svém příkladu: “Představte si, že jako profesionální fotograf nafotíte a zpracováváte zhruba 25 000 snímků za rok. Řekněme, že při používání rychlejšího počítače ušetříte na každém snímku jednu vteřinu. To je 25 000 vteřin na všech fotografiích, tedy 416 minut, což je 7 hodin.” Časové úspory však mohou být samozřejmě mnohem větší s ohledem na to, co děláte.

Jako nejideálnější stroj se Austinovi pro práci fotografa jeví iMac Pro se 128 GB RAM paměti, 4 TB SSD diskem a 10-jádrovým procesorem. Stroj v této konfiguraci vám totiž zajistí bezproblémový výkon na hodně dlouhou dobu dopředu, což je s ohledem na téměř nulové možnosti upgradu jistě potřeba. 

Vypadá to tedy, že se iMac Pro Applu skutečně povedl a uplatnění našel přesně tam, kde měl. Profesionální uživatelé jej totiž opravdu milují, jelikož jsou díky němu schopni pracovat daleko efektivněji. Investice, která je při jeho nákupu nezanedbatelná, se tak stává rázem daleko smysluplnější. 

iMac Pro FB

Dnes nejčtenější

.