Zavřít reklamu

Víte, ono by to bylo vlastně docela snadné. Napsat všechna ta klišé o tom, že si ho koupí ten, kterému na sebe vydělá a že je to stroj pro profesionály. Bylo by to snadné, kdyby jej Apple nezabalil do toho tajemného hábu okolo, ve kterém je to zatraceně sexy příslušenství v barvě, kterou jinak nekoupíte. Bylo by to snadné, kdyby vypadal jak všechny ostatní, kdyby působil jak všechny ostatní a kdyby stál jen o pár stovek dolarů víc než ti ostatní. Jenže já to nemám rád snadné, a tak se nad ním raději pojďme zamyslet jako nad něčím po čem toužíte, aniž byste to potřebovali. Vzniklo by někdy Ferrari, kdyby netoužil Enzo po nejrychlejším autě na světě? Vzniklo by Pagani, kdyby Horaciovi stačilo pracovat ve fabrice v Lamborghini? Ani jedno z těch aut nepotřebujete, ale všechna vznikla jen díky touze. Díky tomu že po nich touží každý malý kluk a ti nejúspěšnější z nejúspěšnějších je nemusí mít jen nad postelí, ale také ve své garáži. A přesně tak se zkusím podívat na iMac Pro, který nepotřebujete, ale možná právě vy po něm toužíte. Pokud jste totiž profesionál, kterému se zaplatí z první zakázky, tak to nemusíte číst a už jej máte dávno na stole. Pro ty ostatní, pro ty kluky, co prostě jen touží po výjimečnosti jsou tu následující řádky.

Od chvíle kdy jsem rozbalil svůj 5K iMac uběhly již zhruba tři roky a málem jsem zapomněl na to, jak majestátní je krabice ukrývající all-in-one počítač od Applu. Ta se v případě Pro varianty nijak neliší od standardního iMacu, tedy kromě vyobrazení Pro verze a nápisu upozorňujícího na fakt, že jste za ten kousek uvnitř zaplatili vážně spoustu peněz. První, na co v balení narazíte je příslušenství v podobě klávesnice, myši/trackpadu, Lightning kabelu a také stručného návodu a leštící hadříčky na displej. To vše pochopitelně v barvě Space Gray, díky které se příslušenství stává jedinečným a sběratelským artiklem, který je vysoce ceněný. Už jen když vybalujete klávesnici a myš nebo volitelně trackpad, působí skutečně exkluzivně, a to jen a jen díky barvě. Kdyby byla totiž běžně dostupná již roky před tím jako volitelné příslušenství a mohli jste si ji jít koupit do každého obchodu v okolí, pocit výjimečnosti by byl pryč.

iMac Pro

Apple dokázal i mě jako člověka který používá jeho produkty více než deset let a rozbalil jich díky recenzím skutečně desítky, opět uchvátit a dát mi pocit exkluzivity, pocit výjimečnosti. Přesně ten pocit, co si každý z nás jistě dobře pamatuje z chvíle, kdy vybaloval svůj první produkt od Applu, po kterém v té době tolik toužil. Víte dnes jsem o deset let starší, než když jsem rozbaloval první MacBook a přesto to Apple dokázal a jen díky tomu jakým hábitem exkluzivity iMac Pro zakryl, se opět dostavil ten skvělý pocit. Už sice ve třiceti nebudu čuchat ke krabičce a zkoumat, zda voní potem čínských dětí nebo krví Steva Jobse, ale jsem prostě rád, že jsem si mohl iMac Pro rozbalit.

Ok, pojďme si utřít slzy dojetí a vrhnout se hlouběji do krabice, odkud vytáhneme samotný počítač a černý napájecí kabel.  Ten je oproti předchozím iMacům chráněn velmi pevnou vrstvou lepenky, která vystřídala uvnitř krabice polystyren. Potěší jednak fakt, že se ochrana počítače nezlomí. Ale co je ještě lepší, že nemusíte hned po vybalení krabice zapínat vysavač, abyste se zbavili polystyrenových kuliček po celém pokoji. Pokud se vám zdá, že jsem se na samotné příslušenství nepodívali dost detailně, pak stačí když rozkliknete článek, ve kterém se právě příslušenství k iMacu Pro věnuji samostatně.

Apple kromě barvy, co se designu iMacu týká, nic nezměnil. Stále zachovává tělo vyrobené z jednoho kusu hliníku. To je upevněno na hliníkové nožce, která dodává celému iMacu stabilitu. Váha téměř deset kilogramů a perfektní zpracování při pohledu ze všech stran, to je to, čím se pyšní iMacy již dlouhou řadu let. Tělo tohoto all-in-one počítače je fascinující. Měl jsem možnost číst příběh o tom, jak Jony Ive vyrazil do Asie vyhledat ty největší mistry na světě ve zpracování hliníku, aby jej naučili, co vše je možné pomocí tohoto i dnes fascinujícího materiálu vytvořit. Musím uznat, že je v případě tohoto stroje vidět umění na každém milimetru. Jediné, co mě mrzí, je fakt, že Apple ještě stále vsází na černé rámečky kolem displeje, a to i v době, kdy se je rozhodl vynechat už i u iPhonu. Dovedu si představit, že kdyby přes celý přední panel snad jen s výjimkou spodní části s logem Applu, byl pouze displej, vypadal by iMac ještě úchvatněji. Na druhou stranu však při pohledu na iMac Pro ve Space Gray variantě musíte uznat, že se jedná o skutečné umělecké dílo.

Na zadní straně nejvýkonnějšího počítače společnosti Apple naleznete čtveřici USB 3.1 portů druhé generace s přenosovou rychlostí až 10 Gb/s, čtveřici Thunderbolt 3 portů v podobě USB-C konektorů s přenosovou rychlostí až 40 Gb/s, slot na karty SDXC s podporou pro UHS‑II a 10Gb Ethernet. V těle počítače pak najdeme také 802.11ac Wi-Fi a Bluetooth 4.2. Přijde mi trošku škoda, že když iPhone 8 může disponovat Bluetooth 5.0, nemohl Apple u svého nejvýkonnějšího a nejdražšího počítače nabídnout alespoň stejný standard jako má telefon, ale chápu, že o Bluetooth zde skutečně nejde. Naopak standardy typu 10Gb Ethernet nebo čtveřice Thunderbolt portů, ke kterým můžete připojit další dva 5K displeje s 60Hz frekvencí, nebo čtyři externí 4K UHD displeje s obnovovací frekvencí 60 Hz jasně ukazují, pro koho je počítač určen a co vše s ním můžete vybudovat.

Bavit se o specifikacích je v případě iMacu Pro zbytečné, jelikož si jej můžete nakonfigurovat k obrazu svému. Základní model, který také testujeme, nabízí Intel Xeon W 3,2Ghz, 32 GB 2666MHz RAM, 1TB Flash disk a Radeon Pro Vega 56 s 8 GB paměti HBM2. Pokud však nemáte hluboko do kapsy, jste schopni se dostat až na 18 jádrový procesor Intel Xeon W s 2,3Ghz, 128 GB operační paměti, 4TB flash disk a jako bonus Radeon Pro Vega 64 s 16 GB pamětí. Zatímco za základní konfiguraci zaplatíte s DPH 139 990 Kč, v případě, že se rozhodnete sáhnout po té nejvyšší, zaplatíte za ni přes 400 000 Kč. Dobře si však rozmyslete, zda vše, za co zaplatíte, dokáží využít také programy, se kterými pracujete.

iMac Pro ports

Něco, co ocení skutečně každý

Kromě designu si jako běžný uživatel na první pohled máte možnost všimnout dvou věcí. První je kvalita zvuku a druhou kvalita displeje. Pojďme začít u zvuku, který se dočkal oproti klasickému iMacu vylepšení. Apple reproduktory v iMacu Pro oproti klasickým iMacům přepracoval a zdokonalil. Stále uslyšíte „pouze“ stereo a iMac si nehraje na žádný prostorový zvuk, ovšem nové reproduktory nabízí mnohem širší rozsah, než tomu je u iMacu 5K, který jsem měl do dnes na stole. Zvuk je skutečně výrazně lepší, hutnější a nabízí poměrně kvalitní poslech s přihlédnutím na fakt, že vychází z tenkého těla počítače. Dokonce se podařilo reprodukovat ucházejícím způsobem také basy, což v případě klasického iMacu zrovna neplatí. Oproti klasickému 5K iMacu je zvuk skutečně mnohem hutnější, čistší a konečně nezní jako byste dali AirPods do prázdné plechovky do Red Bullu.

Osobně mám však z vylepšení zvuku takový smíšený pocit. Je totiž fajn, že Apple neopomenul v podstatě žádný z aspektů iMacu. Na druhou stranu ruku na srdce, pokud si koupíte počítač za minimálně 140 tisíc, jste skutečně odkázáni na jeho integrované reproduktory nebo pro vás není problém koupit si kvalitní sluchátka, případně reproduktory. Vylepšení reproduktorů tak vnímám jako sice pozitivní, na druhou stranu trochu zbytečnou věc. Co se však mikrofonů týká, zde musím uznat, že se chlapcům z Cupertina skutečně povedly a čtveřice integrovaných mikrofonů stojí za to. Zatímco si totiž i běžný uživatel mile rád koupí sluchátka nebo reproduktory, o mikrofonu zřejmě přemýšlet nebude. Je tedy vážně super, že když už nejste Youtuber a jednou za den si potřebujete vyřídit FaceTime hovor, bude vás druhá strana slyšet stejně kvalitně jako byste volali z iPhonu.

Druhou novinkou je displej, ten sice stále zůstává v rozlišení 5K, ovšem nabízí o 43 % vyšší jas a takzvanou P3 barevnost. Co to znamená pro běžného uživatele? Neobyčejně živé barvy, které působí mnohem plastičtějším dojmem než u většiny počítačů. Obraz je skutečně plastický, vystupuje z displeje a má neskutečnou hloubku. Barvy působí jasněji a na první pohled líbivěji. Největší rozdíl pak zpozorujete při jasných barvách, které dokáží displej takříkajíc prodat. Mnohem lépe působí také nejtmavší odstín černé a nejsvětlejší odstín bílé. Pokud se na displeje iMacu Pro a iMacu 5k podíváte vedle sebe, nepoznáte rozdíl protože oba počítače používají stejný displej.  Jestliže jste však používali starší 5K iMac, pak si P3 a vyšší jas oblíbíte během vteřiny. V případě, že si nastavíte například černé pozadí plochy, pak budete okraj mezi plochou a rámečkem hledat skutečně jen velmi obtížně. Pokud pak vezmete bílou barvu na displeji a přitisknete na něj bílý list papíru, rozdíl nepoznáte.

Velmi dobře pak působí také Space Gray barva celého iMacu, která ještě více podtrhuje fakt, že obraz vystupuje z počítače, a to zejména v případě, kdy pracujete v tmavém prostředí. Obraz pak doslova září a zbytek počítače není buď vůbec nebo jen velmi málo vidět, což obzvláště při práci s fotografiemi nebo videm působí skvěle. Space Gray barva se mi vzhledem k zvýraznění displeje hodí pro iMac skutečně více než klasická stříbrná, kterou Apple již dlouhé roky používá u všech svých klasických počítačů z řady iMac.

Profesionálové pak mohou řešit jednu zásadní otázku, a to rozdíl mez RGB a P3 škálou barev. Barevná škála neboli barevný gamut je paleta barev, se kterou pracuje váš systém a displej, stejně tak jako další vstupní a výstupní zařízení. Standardem je RGB. Jedná se o dlouhé roky používaný barevný rozsah, který se označuje jako Adobe RGB. Barevný rozsah který používá iMac Pro však nese označení P3. Jedná se o rozsah, který je sice dostatečně podobný RGB rozsahu, ale přesto se liší. Problém může nastat v momentě, kdy vaše programy nebo výstupní zařízení předpokládají, že používáte RGB škálu a vy budete používat P3. Naštěstí většina aplikací umožňuje správu barev a nastavení barevných profilů, takže pokud používáte nejrozšířenější aplikace problém nenastane. Ten se však může objevit v případě, kdy používáte aplikace, které nepoužívají správu barev, například některé webové prohlížeče nebo aplikace pro tvorbu videa a webových stránek. Aplikace, které nepoužívají správu barev na systémové úrovni mohou na displeji s P3 nebo RGB zobrazit odlišné barvy, protože předpokládají, že používáte sRGB. Pokud vás toto téma zajímá více, pak nejlepším zdrojem informací je následující článek.

Nekonečné množství výkon, pokud jej využijete

Co vnímám jako problém, je software. Pokud totiž nepoužíváte zrovna jednu z aplikací, jejichž počet mimochodem spočítáte na prstech jedné ruky, pak je vám v podstatě jedno, zda máte iMac Pro nebo klasický iMac 5K. Vše okolo procesoru, co iMac Pro nabízí, je sice extrémně výkonné, ale srdcem celého počítače je pochopitelně procesor, který přelouská výpočty, u kterých váš iMac 5K kolabuje, levou zadní. To sice platí, ovšem jen u aplikací, které dokáží využít všechna jádra procesoru, a to ještě k tomu dostatečně inteligentně na to, abyste skutečně pocítili rozdíl. Těch je prozatím opravdu málo a je otázka, zda vůbec budou další přibývat. Když se nad tím totiž zamyslíte, pak těch rozšířených profesionálních aplikací, na kterých vzniká design, hudba, architektura, video nebo se na nich počítají nejsložitější výpočty, je skutečně jen hrstka. Jde tedy především o to, zda alespoň jednu z nich používáte a při některých výpočtech vám iMac Pro dokáže ušetřit čas nebo ulehčit práci.

Vtip je totiž v tom, že pokud vám stačí váš iMac 5K nebo Mac Pro na to co děláte, pak si kromě renderování neužijete s iMacem Pro vyšší rychlost, protože to zkrátka nemáte jak pocítit. Bavíme se samozřejmě o situaci, kdy váš iMac, Mac Pro nebo případně i iMac stíhá vše tak, že jste s tím zcela spokojeni. Když si vezmete systém a základní aplikace v něm, které používá drtivá většina běžných uživatelů, o rychlost jejich spouštění se stará flashové uložiště. Procesor samotný nebo operační paměť se v případě otevírání Safari, Pages, Photoshopu nebo iTunes skutečně příliš nezahřejí. Pokud tedy čekáte, že bude vše automaticky rychlejší není tomu tak a i s iMacem Pro se vám stane, že ikonka v Docku poskočí, než se otevře, ovšem není to chybou počítače, ale optimalizací samotné aplikace.

IMG_1371

iMac Pro vs iMac 5K Geekbench test

Výsledky měření benchmark testu Geekbench na počítači iMac Pro v konfiguraci Intel Xeon W 3,2Ghz , 32 GB 2666MHz RAM, 1TB Flash disk a Radeon Pro Vega 56 s 8 GB paměti HBM2. Kompletní výsledky testu včetně výsledků v jednotlivých procesech si můžete prohlédnout přímo zde.

imac pro test
Výsledky měření benchmark testu Geekbench na počítači iMac 5K 27″ v konfiguraci Intel Core i5 3,5Ghz, 32GB RAM, 256GB Flash disk a AMD Radeon R9 M290X 2048 MB. Kompletní výsledky testu včetně výsledků v jednotlivých procesech si můžete prohlédnout přímo zde.

iMac 5K

iMac Pro vs iMac 5K Compute Geekbench test

Výsledky měření benchmark testu Geekbench Compute, který měří výkon GPU na počítači iMac Pro v konfiguraci Intel Xeon W 3,2Ghz , 32 GB 2666MHz RAM, 1TB Flash disk a Radeon Pro Vega 56 s 8 GB paměti HBM2. Kompletní výsledky testu včetně výsledků v jednotlivých procesech si můžete prohlédnout přímo zde.

iMac Pro GPU

Výsledky měření benchmark testu Geekbench Compute, který měří výkon GPU na počítačiiMac 5K 27″ v konfiguraci Intel Core i5 3,5Ghz, 32GB RAM, 256GB Flash disk a AMD Radeon R9 M290X 2048 MB. Kompletní výsledky testu včetně výsledků v jednotlivých procesech si můžete prohlédnout přímo zde.

imac compute test

iMac Pro vs iMac 5K Blackmagic disk speed test

Když jsem si konfiguroval iMac Pro, nedokázal jsem příliš pochopit proč 3TB SSD stojí o 50 tisíc korun víc. Přece jen se jedná o skutečně vysokou částku a nebylo mi příliš jasné, za co bych ji měl zaplatit. Nyní po změření disků v iMacu 5K a iMacu Pro to již začínám chápat a je mi jasné, že za toto si Apple nechá rád zaplatit. To co předvádí disk v iMacu Pro při měření Blackmagic, je neskutečné a rychlosti 3GB za vteřinu při čtení a 2,5GB při zápisu jsou absolutně mimo realitu. Disk je tak neuvěřitelně rychlý že v podstatě neexistuje formát s jehož přehráváním by si neporadil v extrémně rychlém čase. Na obrázku vlevo vidíte iMac Pro, zatím co na pravém obrázku iMac 5K s flash pamětí.

blackmagic
imac 5K blackmagic

Mistrovské dílo Applu má však jednu malou skvrnu na kráse, kterou si nedovolím odpustit. Mrzí mě totiž, že se počítače od Applu staly zcela nerozšířitelné. Do dnes jsem měl první iMac 5K z roku 2014 a kdykoli jsem chtěl, mohl jsem zkrátka otevřít zadní výsuvný šuplík a vyměnit jeho operační paměť. Celé to trvalo zhruba 3 minuty a bylo to nejen pohodlné, ale i praktické. Chápu, že iMac Pro nemá nic společného s Mac Pro a proto neočekávám možnost přidání dalšího procesoru, výměny grafické karty nebo dokonce disku, ale proč si sakra nemohu vyměnit operační paměť, když to dříve šlo. Ono by to ani tak nevadilo, kdyby rozdíl mezi 32GB a 128GB operační pamětí v konfigurátoru nového iMacu Pro nebyl téměř 70 000Kč. To jsou peníze, které byste třeba rádi utratili, ale po roce, kdy zjistíte, že vám paměť skutečně nestačí a vy nemusíte rovnou vystřelit do vzduchu téměř čtvrt milionu za počítač s větší pamětí, ale máte dostatek času na to, aby vás investice rozdělená do dvou částí tolik nebolela. Je to zkrátka škoda a řeči o tom, že když někdo má na počítač za 140 tisíc, tak si klidně může koupit i lepší RAM, si prosím nechte od cesty.

iMac Pro

Zůstanete toužit nebo si splníte sen?

Tak jak jsem já od začátku toužil po tom, abych vás nezačal nudit a dočetli jste se až jsem, Apple toužil po tom vyrobit nejúžasnější počítač současnosti. iMac Pro je stroj, ve kterém je vidět touha, emoce a chuť nakopat všem ostatním zadek. Po dlouhé době mám pocit, že mám na stole něco, co není jen další evolucí v produktové řadě, ale něco, co má všem ostatním ukázat, jak se to má dělat. Applu se podařil udělat počítač, jehož vlastnictví si 99 % lidí, kteří čtou tento článek, nedokáže racionálně odůvodnit, ale jsem si jistý, že počet těch, kteří po něm touží, je ještě o 1 % větší. Toužit pochopitelně neznamená jít a koupit.

Pokud nejste kreativní jedinec tvořící v pár aplikacích, které dokáží využít výkon iMacu Pro naplno, pak můžete v klidu zůstat u svého stávajícího Macu, ovšem to musíte přemýšlet racionálně. Pokud však přemýšlíte nad věcmi jen racionálně, smiřte se s tím, že v garáži nebudete mít Ferrari a na stole iMac Pro. Vše, co stálo za to zvelebit, jsem zvelebil a vše co stálo za to vytknout, jsem vytknul, nyní už je to jen a jen na vás. Cena je skutečně extrémní, ale pokud u z vás pomalu ale jistě vyprchalo nadšení z nových Apple produktů, věřte, že s iMacem Pro jej opět objevíte a stane se přesně tím vaším první strojem, na který do dnes vzpomínáte.

iMac Pro

Dnes nejčtenější

.