Zavřít reklamu

Psát recenzi na něco co už jste jednou recenzovali jen kvůli tomu, že to má tentokrát jinou barvu by za normálních okolností znělo jako šílenství, ovšem v případě Applu je to trochu jinak. Nové příslušenství pro iMac Pro, které Apple představil společně s počítačem je totiž jedinečné. Když pomineme fakt, že se jedná po téměř deseti letech o vůbec první změnu barvy, je unikátní také tím, že jej nelze koupit, tedy alespoň ne samostatně. To z něj dělá něco, co pro hypebeasty Yeezy nebo pro milovníky aut Enzo. Apple se zkrátka rozhodl, že pokud chcete tmavou klávesnici, myš/trackpad a lightning kabel, musíte si koupit iMac Pro. Díky tomu, že iMac Pro právě recenzuji se naskýtá také příležitost podívat se podrobně i na samotné příslušenství a když uvážím jaké šílenství příslušenství vzbudilo mezi fanoušky Applu, rozhodně se vyplatí podívat se na něj v samostatném článku.

Když si koupíte jakýkoli iMac, najdete v jeho balení automaticky také klávesnici a dle toho co si vyberete buď Magic Mouse nebo Magic Trackpad. To je standardem již po dlouhé roky a Apple ke svým iMacům přidává stejné příslušenství. Když si koupíte iMac Pro, dostanete však toto příslušenství v barvě Space Gray, tedy v barvě, ve které jej nemáte možnost samostatně zakoupit. Navíc dostanete klávesnici s numerickou částí, kterou standardně Apple k iMacům nedodává. iMac Pro tak kromě barvy příslušenství nabízí také příslušenství, které si ke klasickému iMacu musíte dokoupit, a to klávesnici s numerickou částí.

iMac Pro

Apple Magic Mouse Space Gray
Když černá tak černá, tak by šlo na první pohled charakterizovat samotnou Magic Mouse, která kombinuje na skleněné části černou barvu spolu se Space Gray, jenž pokrývá hliníkové tělo, a dokonce i například zdířku na Lightning kabel, která je u bílé varianty stříbrná. Magic Mouse se skutečně povedla a vypadá skvěle. Černá barva se k myši prostě hodí a odrazy okolí které se v ní zrcadlí, když ji nepoužíváte vypadají perfektně. Pokud máte prosvětlenou pracovnu, pak si všimnete kontrastu černé a Space Gray, jakmile se však za okny vystřídá slunce šero, myš je celá černá a vypadá zkrátka neskutečně vkusně a elegantně. Pokud pak máte tmavý stůl jako například na přiložených fotografiích, jistě efekt oceníte ještě mnohem víc. Jednu nevýhodu si však přece jen neodpustím nezmínit. Pokud jste někdy měli v autě takzvaný klavírní lak, pak mi jistě dáte za pravdu, že jsou na něm vidět otisky prstů snad ještě dřív, než se jej dotknete. Přesně to stejné platí také pro Magic Mouse, na které opravdu vidíte vše a obávám se, že časem na ní uvidíte také nějaké ty škrábance, pokud se k ní tedy nebudete chovat extrémně šetrně.

Apple Magic Keyboard Space Gray
Jak již bylo napsáno o pár řádků výše, Apple dodává k iMacu Pro Magic Keyboard s číselnou klávesnicí, která se samostatně prodává za něco přes čtyři tisíce korun, což je na nemechanickou klávesnici skutečně astronomická cena. Není se proto co divit, že klávesnici, na které právě nyní píšu v barvě Space Gray dokážete sehnat na Ebay od majitelů iMacu Pro často za ceny přesahující tisíc dolarů, tedy dvacet pět tisíc korun. Klávesnice je pro mě osobně tím nejzajímavějším z veškerého příslušenství, kombinace černých kláves a Space Gray hliníku který je obklopuje vypadá zkrátka famózně a Applu se design neskutečně povedl. Klávesnice je ve Space Gray i na spodní straně a dokonce i nožičky které slouží proti klouzání klávesnice na stole jsou černé. Že je Apple detailista poznáte stejně jako u Magic Mouse na tom, že dokonce i zdířka pro připojení lightning kabelu je vyvedena celá v černé barvě. Design je zkrátka famózní, na druhou stranu nedokážu pochopit proč Apple i u této limitované klávesnice pět let poté co přestal prodávat poslední počítač s DVD mechanikou nabízí klávesu primárně určenou pro vysunutí CD z mechaniky. Zarážející je to obzvlášť v situaci, kdy jediná možnost jak klávesnici získat je koupit si iMac Pro, který mechaniku pochopitelně nemá. Komentáře o tom, že klávesnici můžete použít také na odpojení externích zařízení jsou sice hezké, ovšem k tomu ta klávesa skutečně primárně nikdy nebyla určena. Proč Apple nemohl použít raději klávesu pro Apple Music nebo cokoli jiného.

Další škoda je, že ani u této barevné kombinace, která k tomu doslova vybízí není klávesnice podsvícená a tak na rozdíl od majitelů MacBooků máte noci ošizené od zajímavých efektů. Bohužel si myslím, že klávesnice je na dnešní dobu již trošku zastaralá a v tomto případě je sice barva skutečně úžasná, ovšem samotnou Magic Keyboard bez podsvícení, nových funkčních kláves jako takovou nedokáže změnit k lepšímu.

Apple černý Lightning kabel
Pokud bych měl něco z příslušenství označit za zklamání pak je to Lightning kabel, ten v černé lesklé barvě působí totiž neskutečně lacině a i na tržnici uprostřed Číny koupíte za 99 centů kvalitněji působící kabel. Upřímně pokud jste skutečný sběratel, pak si jej nechte vystavený na poličce a nepoužívejte jej. Nedovedl jsem si představit, že někdo dokáže vyrobit ještě tenčí kabel než Apple a přesto to někdo dokázal a je to sám Apple. Kabel je totiž skutečně ještě o nějakou tu desetinu milimetru tenčí než klasický Lightning a konektory plastové ochrany konektorů na obou stranách vypadají v černé barvě opravdu velmi levně. Zatím co na myši i klávesnici je vidět na první pohled že si dal Apple záležet, a i když se jedná jen o změnu barvy je vidět že se na ni někdo soustředil u kabelu to vypadá tak že někdo vzal barevnou lázeň a do té zkrátka naházel pár kabelů, které pak přibalil k iMacu Pro.

Resumé
Co osobně považuji za nevýhodu, a to i přes to, že se mi nepodařilo za posledních deset let práce rozbít jedinou klávesnici nebo myš od Applu je fakt, že v případě, kdy se vám to podaří nemáte možnost si koupit náhradní ve Space Gray barvě a to ani jako majitel iMacu Pro. Jedinou šancí jak získat klávesnici nebo myš je reklamace, tu vám však Apple pochopitelně uzná jen po dobu dvou let a pouze v případě, kdy se vám nepodaří poškodit příslušenství například pádem. Myslím si osobně, že by měl Apple tuto politiku ještě přehodnotit a stejně jako v případě AirPods máte možnost objednat jednotlivá sluchátka nebo samotnou krabičku, měli byste mít alespoň jako majitel možnost koupit příslušenství pro iMac Pro ve Space Gray barvě.

Zajímavé je, že pokud nemáte hluboko do kapsy a jste skutečný fanoušek Applu, který však nedokáže využít výpočetní výkon iMacu Pro, pak se pro vás může stát právě příslušenství tou jedinou motivací, proč se pro iMac Pro rozhodnout. Věřím že i tací lidé se najdou a upřímně když se znovu dívám na tu klávesnici, myš a kabel s tím, jak ladí k mému stolu, možná budu jedním z nich. Na závěr mi dovolte ještě jedno zamyšlení, a to nad tím, zda je příslušenství pro iMac Pro skutečně tak krásné nebo jej zkrátka chceme jen kvůli tomu, že jej nemůžeme mít. Kdyby jej Apple prodával bok po boku s klasickým stříbrným příslušenstvím, bylo by stále exkluzivní a stále bychom po něm toužili? Logicky totiž vždy chceme to, co nemají ostatní a to co není běžné a je možné že odpovědí na předchozí otázku je právě fakt, že Apple toto příslušenství nenabízí samostatně a snaží se tak motivovat i zákazníky, kteří si nedokáží racionálně zdůvodnit investici do iMacu Pro k jeho koupi. Když se nad tím tak zamyslím, Apple se chtěl poslední roky dostat co nejvíc do Fashion, respektive High Fashion průmyslu a být vnímán spíše jako módní než IT záležitost. V případě příslušenství pro iMac Pro se dokonce nestal pouze High Fashion značkou, ale značkou, která se po „dropu“ začala okamžitě „resellovat“, pokud použiju slovník sneakerheadů nebo hypebeastů, kteří čekají na drop nových yeezy od Keyneho Westa.

iMac Pro Space Gray accesories

Dnes nejčtenější

.