Zavřít reklamu

Zakladatel největší sociální sítě Mark Zuckerberg v úvodu nedávné konference F8 zmínil, že Facebook zažívá poměrně horký začátek roku, čímž měl na mysli skandál týkající se úniku dat. Ovšem poté se už aférou vůbec nezabýval a zaměřil se spíše na funkce, které přinese Facebook a jeho další platformy, jako jsou Messenger, Instagram a WhatsApp.

Pravděpodobně se domníváte, že po tom všem, co se stalo, se Facebook zaměří zejména na ochranu osobních údajů a dat. Facebook sice implementuje nějaké nové funkce pro ochranu osobních údajů, ale zdá se, že většina změn, s nimiž Facebook přichází, se snaží odvrátit pozornost od skandálu. Podívejte se na 8 novinek, které si Zuckerberg pro uživatele sociální sítě připravil.

Vymazat historii

Facebook je po skandálu dost sledován. Politika ochrany osobních údajů a používání uživatelských údajů byla podrobena kontrolám. V zájmu opětovného získání důvěry uživatelů Facebook zavede během několika málo měsíců funkci pro ochranu osobních údajů.

Jednat se bude konkrétně o funkci Vymazat historii. Jak už samotný název napovídá, uživatelé si budou moct prohlédnout veškerá data, která si firma shromáždila, a pak je všechna smazat. Zuckerberg však uvedl, že Facebook nebude bez těchto dat tak dobrý.

Facebook sice bude nadále data sdílet s aplikacemi a webovými stránkami, ale nebude moct přes data identifikovat vás osobně.

Facebook seznamka

Seznamování přes internet se stalo jednou z nejoblíbenějších věcí digitální éry. Facebook je připraven nabídnout seznamku, na které si budou lidé hledat partnera či partnerku pro dlouhodobý vztah.

V podstatě bude seznamka oddělena od standardního profilu na Facebooku. Uživatelé Facebooku si budou moct na základě předvoleb, vzájemných přátel a společných zájmů hledat potenciální partnery. Oddělená bude i funkce pro zasílání zpráv, a to zejména z bezpečnostních důvodů.

Skupinové volání a videochat

Zuckerberg také představil funkce pro další komunikační platformy, jako jsou Instagram a WhatsApp. Uživatelé na Instagramu se dočkají konečně videohovorů z platformy. Do videohovoru se bude moci přidat několik lidí najednou. Stejně tak skupinové videohovory umožní i WhatsApp.

Rozšířená realita

Facebook nechce zůstávat pozadu, ani co se týká rozšířené reality. Zuckerberg na konferenci F8 ukázal několik funkcí zaměřených na rozšířenou realitu, které přijdou do jednotlivých platforem, jež má Facebook pod svými křídly.

V Messengeru budou moci firmy přidávat vlastní filtry a efekty, a tím pádem si uživatelé budou moci vyzkoušet produkty ještě před jejich zakoupením. Dokonce třetí strany budou moci vytvářet vlastní filtry na obličej na Instragramu, a tak uživatelé nemusí čekat, než přijdou s novinkami vývojáři Instagramu.

Krizové centrum

Facebook není určen pouze pro zábavu. Místo zvané Krizové centrum obsahuje funkce, které pomáhají při mimořádných událostech a katastrofách. Zvláštní pozornost je věnována funkci Jste v bezpečí?, prostřednictvím které se můžete během krize spojit s přáteli a blízkými, požádat o pomoc či nabídnout ji lidem v zasažené oblasti a vytvářet dobročinné sbírky na obnovu a přispívat na ně.

Facebook oznámil, že bude Krizové centrum aktualizovat o funkci, která uživatelům umožní snadněji sdílet informace o katastrofách a mimořádných událostech hned z první ruky.

Zabudované jazykové překlady

Facebook u jazykových překladů doposud spoléhal na službu třetí strany, tedy na Microsoft Bing. Společnost však bude implementovat vlastní překladatelský nástroj pro alespoň jednu platformu, tedy pro Marketplace, což je e-commerce systém Facebooku pro nákup a prodej.

Facebook nazval překladač jako M Translantions a bude fungovat naprosto jednoduše. Pokud z Marketplace obdržíte zprávu v jazyce, kterým nemluvíte, Facebook se vás zeptá, zda ji chcete přeložit. Zpočátku bude podporovat pouze španělštinu a angličtinu, ale postupně se seznam jazyků rozšíří. Překladač by se potom dostal i na další služby, jako například na Messenger.

Redesignovaná aplikace Messenger

Messenger je neuvěřitelně populární chatovací aplikace, jehož prostředí je pro někoho trochu přeplněné a nepřívětivé. Facebook však plánuje aplikaci kompletně přepracovat, aby jí opět navrátil lehkost a jednoduchost. Messenger by měl být čistý a rychlý, a proto mu Facebook vrátí jednodušší rozhraní.

Facebook ještě navíc chystá tmavou verzi Messengeru, kterou si zamilují především majitelé smartphonů s OLED displeji.

FAcebook iPhone iOs app FB

 

Dnes nejčtenější

.