Zavřít reklamu

Vsadím se, že aféra s únikem a následným zneužitím osobních dat desítek milionů uživatelů Facebooku nadzvedla ze sedaček většinu z vás. Celá kauza je totiž neustále mediálně propíraná, takže se dá s trochou nadsázky říci, že Zuckerberga nyní potkáte takřka na každém rohu. Portál Telegraph však o víkendu zveřejnil zajímavou zprávu, ve které poukazuje na to, že i Twitter se společností Cambridge Analytica, která od Facebooku data uživatelů získala a použila je pro ovlivnění prezidentských voleb v USA, spolupracoval.

Pokud však čekáte obří bouři decimující Twitter, která přišla po prasknutí skandálu Facebooku, budete nejspíš na omylu. Cambridge Analytica totiž data od Twitteru sice získávala, podle dostupných informací se však nejednalo o žádné osobní věci. Většina dat na Twitteru je totiž na rozdíl od Facebooku veřejně dostupná a tudíž je není problém získat.  Společnost s modrým ptákem ve znaku se však rozhodla preventivně zablokovat veškeré reklamy spojené s Cambridge Analytica. Hlavním důvodem je prý to, že Twitter s obchodním modelem společnosti striktně nesouhlasí a zablokováním reklam chce předejít případným nekalým praktikám ze strany Cambridge Analytica. Společnost navíc prý zaplatila Twitteru v roce 2015 za jeden den přístupu k náhodnému vzorku dat.

Pokud tedy Twitter využíváte, obavy ze zneužití dat mít nemusíte. Zneužitelná jsou na něm totiž skutečně jen ta data, která můžou vidět de facto všichni ostatní uživatelé. I přesto je však spolupráce Twitteru s Cambridge Analytica poměrně zajímavá a jen potvrzuje slova některých odborníků, kteří jsou přesvědčeni o tom, že nedávno provalený skandál je jen špičkou obřího ledovce. 

logo

Dnes nejčtenější

.