Zavřít reklamu

Pokud se alespoň trochu zajímáte o to, co se děje ve světě, určitě vám neunikla aféra minulých týdnů týkající se zneužití osobních dat desítek milionů uživatelů Facebooku společností Cambridge Analytica, která je využila mimo jiné k ovlivňování prezidentské kampaně v USA. Ihned po provalení tohoto skandálu se snesla jak na Facebook, tak na Cambridge Analytica obrovská vlna kritiky. Zatímco se z ní však Facebook dokázal relativně vysekat, druhé jmenované společnosti zlomila vaz.

Jak nejspíš mnozí z vás očekávali, po obrovském mediálním zájmu o celý skandál začala Cambridge Analytica postupně ztrácet všechny důležité klienty, kteří nechtěli být se společností, na kterou se podařilo novinářům zjistit spousty nelichotivých skutečností, spojování. Odliv klientů s sebou však logicky přinesl i odliv peněz, kvůli čemuž vedení společnosti usoudilo, že firma není schopna pokračovat v podnikání. Pokud si však myslíte, že se problémy této společnosti vyřešily zastavením činnosti nadobro, jste na omylu. Rozsáhlá vyšetřování v Evropě a USA totiž budou samozřejmě pokračovat, takže se dá očekávat, že padnou v celé kauze tvrdé tresty.

K celému skandálu se vyjádřilo opravdu spoustu vlivných lidí, kteří se víceméně shodli na tom, že Facebook při ochraně dat obrovsky pochybil a že je v tomto směru potřeba regulace, která by podobné problémy vymýtila. Na ochranu osobních údajů klade totiž mnoho společností i uživatelů velký důraz. Snad se tedy v budoucnu žádných podobných skandálů nedočkáme a když, budou vždy řádně vyšetřeny a potrestány. 

cambridge-analytica

Dnes nejčtenější

.