Zavřít reklamu

Že jsou v poslední době kryptoměny ve světě velmi populární jistě každý z vás ví. Jejich kouzlu před nějakým časem podlehl i spoluzakladatel Applu Steve Wozniak. Z investice, kterou bral spíše jako jakousi zkoušku, mu však nakonec zbyly spíše oči pro pláč. Nikoliv však kvůli tomu, že by vsadil na špatnou kryptoměnu, ale zkrátka proto, že o ní byl okraden.

Před pár dny se Woz zúčastnil globálního ekonomického summitu pořádaného deníkem The Economic Times, kde se právě svou historkou s kryptoměnou pochlubil. Podle svých slov totiž vlastnil před nedávnem sedm bitcoinů, jejichž hodnota by nyní dosahovala zhruba ke 74 tisícům dolarů. Steve se k jejich koupi, kterou provedl ještě v době, kdy se bitcoiny netěšily takové popularitě, rozhodl hlavně proto, že ho celková myšlenka kryptoměn fascinovala. Líbí se mu na ní hlavně to, že si měna žije vlastním životem a není manipulovaná vládami, což se samozřejmě o klasických penězích říci nedá. I kvůli tomu tak neváhal a pár bitcoinů si koupil.

Bitcoiny nesplnily očekávání 

Po nějakém čase se však Woz rozhodl své bitcoiny prodat, protože jejich vlastnictví nesplnilo zcela to, co od nich očekával. Podle jeho slov totiž věřil, že se jejich popularita rozroste například i u obchodníků či hotelů, které je začnou přijímat ve velkém, což se však zatím úplně nestalo. I kvůli tomu tak byla jeho investice poměrně zbytečná a prodeji nic nestálo v cestě. Našel si proto anonymního kupce, který od něj byl jeho bitcoiny ochotný odkoupit skrze kreditní kartu. Když však obchod probíhal a bitcoiny již byly připsány kupci, transakce kreditní kartou byla podle Woze zrušena. Po delším pátrání po zloději pak Steve zjistil, že karta, kterou byly bitcoiny hrazeny, je kradená. Dopadení zloděje je tak víceméně nereálné.

Ačkoliv si Steve z krádeže nic nedělá, poukazuje na sobě na to, že je zabezpečení kryptoměn poměrně velkým problémem, který se může v budoucnu tvrdě projevit. Ostatně, i on byl okraden poměrně primitivním způsobem, pachatel je však podle jeho slov stejně nedohledatelný. Bitcoinové transakce jsou navíc nenávratné, což z nich dělá pro zloděje opravdu lákavý cíl.

A co vy? Jaký názor máte na kryptoměny? Jsou podle vás jen nafouknutou bublinou, která za chvíli praskne, či mají skutečně budoucnost? Určitě se o svůj názor podělte dolů do komentářů. Téma je to totiž opravdu zajímavé a ani my v redakce nejsme zcela jednoho názoru.

Steve Wozniak

Zdroj: bgr

Dnes nejčtenější

.