Zavřít reklamu

Přemýšleli jste někdy, jaké to je stát u zrodu něčeho tak fenomenálního, jako je nyní Apple? Určitě se všichni shodneme na tom, že po patáliích, které provází v začátcích snad každou společnost, to musí být nakonec skvělý pocit zadostiučinění. Svět k vám vzhlíží, miluje vaše produkty a společnost, kterou jste vypiplali od plenek, uznává skoro jako náboženství. Dá se říci, že vlastně stojíte na vrcholu a dál už se vystoupat nedá.

Co když si ale uvědomíte, že i když stojíte nyní tam, kde jste chtěli stát vždy, jste vlastně úplně na druhé straně barikády. Tím, že jste vytvořili něco tak gigantického, jste si začali odepírat radosti „obyčejných“ uživatelů z nových produktů. Ale přesně pro ten pocit, který dostane člověk při stvoření nebo získání něčeho inovativního, jste to vlastně všechno dělali. Už nejste úplně součástí té masy lidí, kteří svými nadšenými reakcemi po zakoupení dělají Apple takový, jakým vlastně nyní je.

Steve Wozniak, spoluzakladatel Applu, si tuto skutečnost uvědomil už před mnoha lety. Proto jste ho mohli ještě v nedávné době klidně potkat, jak čeká v noci před Apple Storem, ve kterém měl začít prodej nově představeného produktu. Mnozí z vás si jistě řeknou, že to mohl být jen marketingový tah a dobrá reklama Applu. Opak je však pravou.

Steve si tyto sedánky dopřával pouze a jen z vlastní potřeby a pro radost. Jeho hnacím motorem je právě sdílení společného nadšení z nových produktů s dalšími fanoušky. O tomto, ale i o jiných věcech se Wozniak rozpovídal v rozhovoru pro web businessinsider.

Velikán se skromnou zálibou

Celý rozhovor se nese v moc příjemném duchu. Ukazuje, že i takoví velikáni mají záliby v banalitách, které by právě díky své pozici mohli v klidu oželet. Hned v úvodu totiž Wozniak vypráví o dlouhých nocích, které strávil před Apple Story, když čekával na nové iPhony nebo iPady. Podle jeho slov to pro něj byly velmi inspirující chvíle a cítil z nich, že se stává součástí něčeho, co možná přesahuje naše myšlení zase o krok dál.

Právě pocit této sounáležitosti, který se dá přirovnat třeba k různým hudebním festivalům, Steva a spoustu jiných motivuje k další práci. Protože přesně tohle je důvod, proč se snažit. Vědět, že něco, co stvořím, se stane tak fenomenálním, že díky tomu vznikají takovéto svazky. Lidé jsou pak díky nim alespoň na krátkou chvíli šťastní.

Produkt zdarma ho nenaplňuje

Sám si je moc dobře vědom toho, že kdyby byť jen naznačil zájem, produkt od Applu mu naservírují na stříbrném podnose a ještě zdarma. Wozniak ale stojí právě o ten zážitek, kdy zaplatí plnou cenu za výrobek a bude z něj mít alespoň chvíli tu samou radost, jakou z ní mají běžní zákazníci. Tady bychom se mohli čile pustit do spekulací, zda je něco takového vůbec možné, když Steve vydělal úplně odlišné peníze než valná většina fanoušků čekajících o půlnoci před Apple Storem. Zkusme se ale od této jízlivé myšlenky chvíli oprostit. Woznaiaka můžeme brát jako běžného člověka s potřebami, které ukojí právě tímto způsobem.

Celý tento proces přirovnává ke vzrušení, které se dostává fanouškům například při premiéře pokračování jejich oblíbeného filmu. Samozřejmě, že někteří lidé nechají tento film jen proplout kinem bez povšimnutí. Pro ostatní to však může být náplní jejich života a klíčem k jejich štěstí, tak proč nebýt součástí právě této nadšené skupiny?

 

Předchozí řádky jsou jen strohý výčet Stevových myšlenek, které nás opravdu zaujali. Pokud si chcete poslechnout celý rozhovor s Woznaikem a dozvědět se ještě trochu více, přehrajte si ho na webu businessinsier.

Steve Wozniak

 

 

 

Dnes nejčtenější

.