Zavřít reklamu

V dnešní době jsou k ukládání spousty informací a souborů hojně využívány digitální cloudová úložiště. Uživatelé, které tuto možnost využívají, k nim totiž mají skvělý přístup prakticky odkudkoliv, kde jsou schopni se připojit k internetu. Tyto cloudy jsou navíc velmi bezpečné, takže se uživatelé nemusí obávat toho, že by se k datům uloženým na nich dostal někdo cizí, zvlášť však v případě, že jsou jejich data uložena v zahraničí. Přesně to však hraje do karet některým kriminálníkům, kteří jsou po spáchání trestné činnosti sice dopadeni, ale kvůli nedostatku důkazů, je vyšetřovatelé nakonec v plném rozsahu obvinit nemohou. To by se ale mohlo minimálně v Evropské unii změnit. Ve hře je však prý i varianta, že by se tato možnost rozšířila i za její hranice.

Evropská unie by chtěla být do budoucna schopna přinutit technologické giganty typu Apple, Google a Microsoft, aby při vyšetřování závažných zločinů předali vyšetřovatelům potřebné elektronické důkazy i v případě, že jsou uloženy mimo daný stát. Díky tomu by tak měli být vyšetřovatelé schopni usvědčit pachatele prakticky kdykoliv, kdy na jeho úložišti v sektoru, pro který by se “vydávání” informací stahovalo, cokoliv najdou. Dá se však očekávat, že se k podobným krokům některé technologické společnosti či země nepřikloní.

Není žádným tajemstvím, že mnoho společností považuje soukromí svých zákazníků za svou prioritu a zuby nehty se brání informace svých zákazníků uložené na serverech společnosti vydat. Skvělým příkladem může být například právní bitva mezi americkými státními zástupci a společností Microsoft, po které státní zástupci chtějí, aby vydala emaily uložené na svých serverech v Irsku, protože by díky nim mohli odhalit rozsáhlé obchodování s drogami. Microsoft se však brání a data i s ohledem na to, že jsou uložena v Irsku, vydat nechce. Podle mnoha činitelů v trestním řízení je však zavedení podobných pravomocí kvůli době, ve které nyní žijeme, nezbytné.

Dočkáme se?

Je jasné, že bude celý proces prosazování této novinky nesmírně zdlouhavý a bude trvat klidně i několik let, že se budou moci vyšetřovatelé o tuto věc opřít. Dlouhé trvání zapříčiní hlavně to, že je v každém státě ošetřena tato problematika zcela jinak a tudíž se musí najít řešení, které uspokojí z větší či menší části prakticky všechny. Například v USA nyní platí, že je odhalení informací zákazníků určitou společností zahraničním vládám zakázáno a ani v některých evropských státech tomu není podle agentury Reuters jinak.

Nechme se tedy překvapit, zda se v budoucnu opravdu podaří vytvořit páka, díky které budou schopni získat vyšetřovatelé data pachatelů bez ohledu na to, kde jsou zrovna uložena. Vyšetřování by to totiž rozhodně velmi zjednodušilo a svět teoreticky “zbezpečnilo”. Na druhou stranu však bude na tuto novinky mnoho lidí jistojistě nahlížet jako na jakéhosi “Big Brothera”, před kterým se za žádných okolností neschovají.

icloud

Dnes nejčtenější

.