Zavřít reklamu

Není žádným tajemstvím, že se Apple již řadu let zapojuje do různých dobročinných akcí, jejichž výtěžek pak putuje k potřebným lidem. Ať už to jsou sbírky na pomoc obětem přírodních katastrof či prodej duhových pásků a (Product) Red doplňků na podporu LGBT, respektive AIDS, Apple se pomocnou ruku nabídnout neostýchá. Když tak dostal před nějakým časem možnost stát se partnerem fondu podporujícího vzdělávání dívek v některých neklidných zemích, neváhal ani minutu.

V neděli oznámila jablečná společnost partnerství s fondem Malala, který je veden nositelkou Nobelovy ceny za mír Malalou Júsefzajovou, rodačkou z Pákistánu. Ačkoliv je této ženě teprve dvacet let, neúnavně bojuje za právo dívek za vzdělání, což ji přineslo již v roce 2014 právě Nobelovu cenu za mír. Od spolupráce s Applem si Malala slibuje, že se dosah jejího snažení díky finanční podpoře značně rozroste a svůj program pro vzdělání dívek, který nyní běží v Afghánistánu, Pákistánu, Libanonu, Turecku a Nigérii rozšíří do Indie a Latinské Ameriky, čímž by se její pomoc rozšířila zhruba na 100 000 dívek.

Dostupné vzdělání je pro Apple důležité

Apple by měl fondu krom peněz přinést i své technologie, učební osnovy či různé výzkumy, díky kterým by mohl fond vzdělávání v některých zemích  poskytnout daleko více dětem. “Věříme, že je vzdělání velmi důležité a sdílíme s fondem jeho závazek poskytnout možnost jít do školy každé dívce,” okomentoval nové partnerství ředitel Applu Tim Cook a pokračoval: “Malala Júsefzajová je odvážná obhájkyně rovnosti a jednou z nejinspirativnějších osobností naší doby. My (jakožto Apple – pozn. red.) máme pocit, že jí můžeme s rozšiřováním této důležité práce velmi pomoci.“

Snad se tedy i díky Applu situace znemožňující vzdělání v některých zemích zlepší a dívky po celém světě jej budou moci bez větších problémů získat. Co se totiž zdá nám jakožto evropanům naprosto běžné, je v jiných částech světa spíše sci-fi. To by se však ve 21. století nejspíše stávat nemělo.

Tim_Cook_visits_students_Beirut_Lebanon_01212018-800x529

Zdroj: macrumors

Dnes nejčtenější

.