Zavřít reklamu

Minulý týden vydala společnost CIRP zprávu, která ukazuje jaká je skladba počítačů Mac vlastněná zákazníky, přičemž většinu dle očekávání tvoří MacBooky. Nyní firma přichází se studií, která se zaměřuje na to, jakým způsobem majitelé počítačů Apple své stroje využívají, tedy zda pro osobní, pracovní nebo vzdělávací účely.

Poté, co poslední studie zdůraznila, jak velký podíl zaujímají notebooky Apple, konkrétně MacBook Air a MacBook Pro, jež tvoří 77 % počítačů Mac, se společnost CIRP rozhodla zaměřit na otázku, jak zákazníci společnosti Apple své počítače používají a nové údaje zveřejnila na svém Substacku.

Při zkoumání způsobů použití podle modelů průzkum zjistil, že 85 % těch, kteří používají svůj Mac pro vzdělávání, vlastní MacBook Air nebo MacBook Pro a jen 15 % uvedlo, že se v jejich případě jedná o iMac nebo Mac Pro. Pokud jde o osobní využití, více než 80 % uživatelů zvolilo některý z modelů MacBooku a zároveň zde nejvíce bodují stolní počítače s 20 %, přičemž 11 % z toho tvoří iMac a 9% Mac Pro. Firemní nasazení se umístilo uprostřed mezi vzdělávacími a osobními účely, konkrétně 83 % respondentů uvedlo, že pracují s MacBookem a 17 % mělo stolní počítač z dílny Apple. Z onoho 17% podílu pak zaujímají 7 % iMacy a 10 % Macy Pro.

how-apple-customers-use-macs

Je zajímavé, že modely Mac mini ani Mac Studio se v průzkumu neprojevily. Je možné, že uživatelů uvádějících, že k vybranému účelu využívají některý z těchto strojů, bylo tak málo, že se CIRP zaměřila pouze na výše uvedené modely. Ve zmíněném předchozím průzkumu společnosti zaujímal Mac mini nepatrný 3% podíl z celkového počtu počítačů Mac a Mac Studio si připsal pouhé 1 %.

V každém případě je ale logické, že notebooky jsou přenosné a poměrně všestranné, takže k nim sáhne větší množství lidí než ke stolním počítačům. V závěru své zprávy CIRP zdůrazňuje, že zcela nový 15″ MacBook Air může do budoucna ještě zvýšit podíl notebooků ve sféře vzdělávání i podnikání.  

  • Apple produkty lze zakoupit například na Alze, u iStores či Mobil Pohotovost (U Mobil Pohotovost lze navíc využít akce Koupíš, prodáš, prodáš, splácíš, v rámci které lze iPhone 14 získat už od 98 Kč měsíčně

Dnes nejčtenější

.