Zavřít reklamu

Apple v loňském roce na červnové konferenci pro vývojáře WWDC představil nadupaný iMac Pro, který se však dostal do prodeje až v polovině prosince. Tvůrce videí Dan ze serveru MacRumors dostal do rukou 8jádrový iMac Pro, který se rozhodl porovnat s dalšími jablečnými počítači, a to konkrétně s iMacem 5K (2015) a MacBookem Pro (2016), neboť chtěl zjistit, jak si jednotlivé počítače povedou při každodenní editaci videí.

Dana zajímá především to, jak funguje iMac Pro při úpravě videí, exportu videí a čtení a zápisu dat. Pokud se tedy i vy rozhodujete, zda koupit iMac Pro, jehož cena startuje na 139 990 korunách, nebo raději sáhnout po cenově přijatelnějších variantách, jako jsou iMac či MacBook Pro, možná vám v rozhodování pomůže video níže.

Dan porovnával iMac Pro v základní konfiguraci s 3,2GHz 8jádrovým procesorem Intel Xeon W, iMac 5K (2015) s 3,5GHz Intel procesorem šesté generace, 24 GB RAM, 1TB Fusion Drive a grafickou kartou AMD Radeon M390 a MacBook Pro (2016) s 2,7GHz Intel procesorem šesté generace, 16 GB RAM, 256GB SSD a grafickou kartou AMD Radeon Pro 455.

Téměř suverénní vítěz

Pravděpodobně vás ani nepřekvapí, že iMac Pro byl v benchmarkových testech a výkonnostních úlohách rychlejší než iMac a MacBook Pro. Dan si celkově pochvaloval hladší práci na iMacu Pro, a to díky neuvěřitelné síle procesoru a GPU. Počítač je velice rychlý při úpravách videí, a to i v případě, že je otevřeno více aplikací náročnějších na systém. A pomyslnou třešničkou na dortu je, že je iMac Pro tichý jako myška.

Test rychlosti pevných disků

Dan pro testování rychlosti pevných disků použil nástroj Blackmagic Disk Speed Test, který skenuje a kontroluje výkon disku při práci s vysoce kvalitním videem. Blackmagic Disk Speed Test byl vytvořen speciálně pro uživatele Maců, kteří vytváří videa. Prostřednictvím tohoto nástroje je možné navíc zjistit, zda disky počítače zvládnou při práci s videem úkony, jež jsou náročné na systémovou paměť. Výsledky testů zhlédnete v následující galerii:

Test rychlosti exportu videa

Při exportu videa byl o něco málo rychlejší iMac 5K, nicméně iMac Pro byl jednoznačným vítězem ve všech ostatních testech. Výsledky testu rychlosti exportu videa můžete zhlédnout v následující galerii:

Pokud tedy po nějakém výkonném stroji pokukujete a do hledáčku se vám dostal právě iMac Pro, jeho nákupem se nespálíte. Daleko přesnější obrázek si však budeme moci udělat až za pár měsíců, kdy budou iMacy Pro prověřeny daleko více uživateli v dlouhodobějším horizontu.

iMac Pro FB

Zdroj: MacRumors

Dnes nejčtenější

.