Zavřít reklamu

Letos tomu bude už sedm let, co se desktopový operační systém od Applu naučil česky. Bohužel za celou tu dobu se macOS (dříve OS X) nenaučil český pravopis, a to ani kontrolovat natož opravovat. Naštěstí ale existují řešení, jak Mac kontrolu česky nebo slovensky psaného textu doučit a jedním z nich je i aplikace Dictionaries, za kterou stojí šikovný český vývojář Václav Slavík.

S Dictionaries si můžete do macOS snadnou cestou přidat český či slovenský slovník. V případě českého se váš Mac naučí porozumět celkem 65 994 definicím. Po přidání slovenštiny se do systému nahraje 16 364 výrazů. Kromě toho je možné si všechny výrazy ze slovníků nechat přeložit do angličtiny, a to i včetně náhledu na výslovnost. Zmíněné slovníky ale nejsou zdaleka jediné, které si s aplikací můžete do Macu nahrát, dohromady totiž Dictionaries podporuje 81 jazyků. Přidat lze dokonce i vysvětlivky pro emoji nebo třeba slovník cizích slov, který přebírá definice výrazů z abz.cz a je obzvlášť užitečný.

Překlad nebo význam slov si zobrazíte docela jednoduše. Pokud váš Mac disponuje trackpadem s technologií Force Touch, stačí na slovo najet kurzorem a trackpad silně stlačit. V případě, že Mac s trackpadem citlivým na tlak nevlastníte, pak klepněte třemi prsty, volbu však musíte mít povolenou v Předvolby systému –> Trackpad –> Hledání a datové detektory. Nejuniverzálnější způsob je ale kliknout na slovo pravým tlačítkem myši a zvolit Vyhledat.

Dictionaries je v základní verzi zdarma a tudíž si aplikaci může stáhnout každý z vás. V bezplatné verzi je možné přidat si několik slovníků a nechat si přeložit výrazy nebo si zobrazit jejich význam. Opravu pravopisu (spellchecking) získáte až po zakoupení plné verze, která vychází na 7,99 €, tedy v přepočtu přibližně na 215 Kč. Vzhledem k tomu, kolik česká oprava pravopisu dokáže ve výsledku ušetřit času, se investice podle mého názoru vyplatí. Navíc nabídka slovníků se neustále rozšiřuje a databáze slov je také pravidelně aktualizovaná.

Dictionaries FB 3

Dnes nejčtenější

.