Zavřít reklamu

V dnešní době cestování a opravdu častého kontaktu s cizinci a lidmi mluvící cizí řečí je téměř nezbytné mít ve svém telefonu nějaký kvalitní slovník. Proto vám přinášíme přehled toho nejlepšího, co můžete aktuálně na svém iPhonu mít. 

Tip: Mít dobré slovníky v telefonu je určitě báječná věc, nezapomínejte ale, že pokud potřebujete přeložit nějaký důležitý dokument, např. diplomovou práci či právní stanovy, nejlépe vám poslouží dobrá překladatelská agentura.

Seznam slovník

Nejde sice o aplikaci, přesto si myslíme, že stále ještě nemá v bezplatných slovnících konkurenci. Samozřejmě je dostupný pouze online ve webovém prohlížeči na adrese slovnik.seznam.cz, což by ale v dnešní době wi-fi a dat neměl být problém. Podklady pro tento slovník zajišťuje společnost Lingea, které je ve svém oboru špičkou. Po zadání slova (či slovního spojení) vám slovník vrátí několik překladů, které jsou seřazeny dle nejčastějšího významu. V detailech můžete najít skloňování, synonyma, odvozená slova či slovní spojení. Velice oblíbenou částí slovníku je položka „vyskytuje se v“, ve které můžete najít překlady (pojmy a fráze), ve kterých se hledané slovo objevuje. Samozřejmostí je mluvená výslovnost hesel. Při používání se objevuje reklama, je ale velice decentní a nijak zásadně neotravuje.

Anglicko-český offline slovník

Anglicko-český offline slovník je bezplatná aplikace, která kompletně funguje offline a nezobrazuje žádné reklamy. Vývojářem je Petr Wagner a kromě angličtiny vytvořil také slovníky německo-český, francouzsko-anglický, polsko-anglický, slovensko-anglický a další. Tento slovník je perfektně rychlý a v podstatě do něj můžete psát heslo již při jeho otevírání. Po vepsání pojmu slovník rychle hledá překlad. V jednom řádku poté můžete vidět všechny možné překlady slova, které slovník zná. Mluvenou výslovnost pojmů aplikace neumí, ale u každého překladu je jeho výslovnost alespoň napsána.

Google Translate

Google Translate je jednou z nejpoužívanějších aplikací, co se překladů týká. Funguje online, ale v nastavení si můžete jednotlivé jazykové balíčky stáhnout do telefonu a pak využívat aplikaci i v režimu offline. Velkou výhodou této aplikace je, že překládá celé věty. Není pro ni tedy problém překládat celé texty najednou. Nezapomínejte ale na to, že jde o strojové učení, a tak překlad není vždy ideální. Je ale nutné říci, že se Google Translate neustále vylepšuje a překlady jsou již teď v mnoha případech naprosto dostatečné. Další zajímavostí je, že text do aplikace nemusíte pouze psát klasicky skrze klávesnici, ale lze ho i vkreslovat. V oblasti pro zadávání textu se nachází ikonka Rukopis. Po kliknutí na tuto ikonku se zobrazí velké pole, do kterého můžete hesla vkreslovat. Aplikace znaky sama rozezná a převede je na text.

Další možností, jak aplikace dokáže překládat, je mluvení. Stačí pouze nastavit jazyk, do kterého chcete text překládat a po kliknutí na ikonku Hlas začít mluvit. Google Translate začne sám automaticky rozeznávat a překládat vaše mluvené slovo. Ještě lepší funkcí je funkce Konverzace.  Je to neuvěřitelný pomocník při rozhovoru s cizincem. Po kliknutí na tuto ikonku mluvíte nejdříve vy (česky) a aplikace přeloží text do požadovaného jazyka stejným způsobem, jako při funkci Hlas. Poté může mluvit protistrana – stačí jen překliknout a už se mluvené slovo cizince překládá do češtiny. 

Za zmínku stojí ještě fotoaparát aplikace. Jde o překládání textu přímo z fotografie – pouze vyfotíte cizí text a Google Translate se snaží přeložit text, který se na fotografii nachází. Jde o poměrně novou funkci a zatím nefunguje nijak valně. Nám se ale osvědčila např. v Číně, kdy jsme potřebovali mít alespoň trochu představu o tom, co si objednáváme z jídelního lístku. Přece jen, čínské znaky bychom do telefonu vpisovali asi velmi složitě, navíc je tato funkce velice rychlá.

WordReference Dictionary

Tento bezplatný vícejazyčný slovník funguje pouze online, zato se ale kvalitou shoduje s již zmiňovaným Seznam slovníkem. Pracuje velmi rychle a po zadání hesla vám aplikace vrátí překlady seřazené dle nejčastějšího významu. Velkou výhodou tohoto slovníku je fakt, že vám ke každému pojmu uvede i pár příkladů použití slovíčka ve větě a složené tvary. Zároveň se také můžete prokliknout do diskuze ohledně tohoto pojmu. Za velké plus bychom označili také to, že WordReference obsahuje anglický slovník výkladový nebo např. slovník synonym. Každý překlad vám aplikace dokáže přečíst. Bohužel při používání si budete muset zvyknout na reklamy.

Czech English dictionary

Tato aplikace je bezplatná a funguje offline. Využijete ji tedy především na cestách při roamingu. Obsahuje přibližně 62 tisíc anglických hesel a 164 tisíc českých hesel. Aplikace pracuje velice rychle a po zadání pojmu vám okamžitě vrátí překlady seřazené dle nejčastějšího výskytu. K dispozici je mluvená výslovnost (pozor ta pouze online) a aplikace je příjemně přehledná. Mimo klasických překladů obsahuje slovník mnoho doplňkových informací jako je rozlišení různých významů slovíček, slovní druhy, odvozené pojmy, slovní spojení či příklady použití pojmu ve větě.

Slovník do kapsy

Slovník do kapsy je offline slovník bez reklam, nicméně zadarmo ho můžete využívat pouze 14 dní. Poté vás bude stát 49 Kč každý jazyk. Navíc si musíte každý jazykový balíček stáhnout a např. angličtina vám zabere 116 MB. Je velice obsáhlý, v anglickém slovníku najdete přibližně 550 tisíc hesel. Obsahuje totiž mnoho idiomů, frází, slovních spojení a zkratek. To považujeme za jeho největší přednost. Překlady nejsou seřazeny dle nejčastějšího výskytu, ale náhodně a detaily jednotlivých frází neobsahují žádné doplňující informace, pouze odkazy na související hesla ve slovníku. Slovník má mluvenou výslovnost dostupnou i offline. Nicméně vzhledem k nutnosti slovník si po 14 dnech zakoupit a k absenci doplňkových informací dáváme přednost slovníkům jiným. 

Dnes nejčtenější

.