Zavřít reklamu

Představte si, že se ráno probudíte a rozhodnete se jít jako každý den koupit čerstvou snídani. Celí rozespalí se oblečete do prvních věcí, o které jste zakopli u postele, obujete si v předsíni boty a s hlasitým zívnutím za sebou zavíráte dveře. Obchod máte naštěstí přes silnici, takže se nemusíte prodírat žádnými nástrahami městské džungle a po pěti minutách máte již v košíku vše, po čem vaše chuťové buňky lační. Přicházíte v pokladně, saháte do kapsy pro peněženku a rázem se ve vteřině proberete. Veškeré karty a peníze jste totiž nechal spolu s peněženkou ležet na stole doma. Naštěstí si však rázem uvědomíte, že fyzické peníze vůbec nepotřebujete a k prodavačce natahujete pouze svoji dlaň. Ta vám ji oskenuje a s úsměvem podává účtenku s potvrzením zaúčtované transakce. Že se vám zdá podobný scénář jako Sci-fi? Brzy by již být nemusel.

Japonským vývojářům přišly všechny nynější platební metody jako zastaralé a proto se rozhodli vytvořit něco zcela nového. Přišli proto s nápadem vytvořit platební systém založený na autentizaci uživatele pomocí jeho dlaně. Celý systém funguje na principu skenu dlaně, který se musí shodovat se skenem provázaným s bankovním účtem. Jeho hlavní výhoda je pak v tom, že by pro jeho používání stačilo obchodníkovi pouze vlastnit smartphone s fotoaparátem.

Podobné pokusy se již objevily

Právě autentizace, ke které stačí pouze smartphone, by měla být pro rozšíření této novinky tou největší zbraní. V minulosti se totiž pokusy o potvrzování plateb pomocí dlaně již objevily, vždy však pohořely na potřebě obstarat si drahý platební terminál se speciálním skenerem. Jelikož však smartphone vlastní v dnešní době většina světové populace a jeho cena je v porovnání se speciálním terminálem opravdu malá, nestojí podle vývojářů této novince nic v cestě.

Celkově jsou vývojáři ke svému výtvoru poměrně optimističtí. Tvrdí totiž, že krom bezproblémového začlenění do běžného platebního systému odpadne potřeba používat klasické platební karty a dokonce i placení pomocí smartphonu. To je sice ve světě rok od roku oblíbenější, je však k němu logicky potřebný právě chytrý telefon či hodinky, které u sebe však vždy mít nemusíte. To ale o vaší dlani tak úplně neplatí. Vývojáři jsou navíc přesvědčeni, že je bezpečnost plateb pomocí skenu dlaně založeného mimo jiné na uspořádáním cév v dlani daleko vyšší než skrze klasické platební karty. Systém se totiž prý splete pouze jednou ze sta miliard případů, což je opravdu titěrné číslo.

Uvidíme, jak si tedy celá novinka, která vstoupí v Japonsku příští měsíc do prvního testování, povede. Kombinování plateb skrze smartphone a dlaň by však mohlo být skutečně zajímavé a pro mnohé z nás jistě i velmi osvobozující. Nebudeme si však nalhávat, že se něčeho podobného v brzké době počkáme. V našich luzích a hájích totiž budeme velmi vděční i za podporu léty prověřeného Apple Pay, které si k nám však zatím cestu ještě nenašlo.

0105N-JCB-Front-Page_article_main_image

Zdroj: nikkei

Dnes nejčtenější

.