Zavřít reklamu

Apple je už delší dobu podezírán z toho, že pracuje na vlastním autonomním vozidle, respektive na projektu, který CEO Tim Cook označil za “matku všech AI”. Čas od času se objeví nějaké novinky týkající se jablečné autonomní technologie, přičemž před několika dny cupertinská společnost získala patent na autonomní navigační systém, který pouze podpořil další diskuzi o tom, zda Apple skutečně pracuje na vlastním vozidle, nebo pouze vyvíjí systém pro samořídící vozidla.

Apple podal patentovou přihlášku ve čtvrtek k americkému Úřadu pro patenty a ochranné známky. Podle spekulací Apple pracuje na autonomní technologii od roku 2015, ale otázkou zůstává, kdy se stane realitou a kdy se objeví v prvních vozidlech se samořídícím pohonem.

Koncept interiéru Apple Car od designéra Matías Papalini:

Technologický gigant se k patentu nijak nevyjádřil, nicméně samotný patent poskytuje pohled na to, jak by mohl navigační systém fungovat.

Hlavním cílem patentu je zefektivnit navigační systémy pro autonomní vozidla. V současné době většina firem pracující na podobném projektu se snaží získat co nejvíce detailní mapy, což se však Apple snaží změnit.

Navigační technologie, které se používají v autonomních vozidlech, jsou závislé na mapách a senzorech, jež monitorují prvky reálného světa, které se mění den co den. Vozidla se tak mohou vypořádat s intenzivním výpočetním zatížením. Apple si ale nemyslí, že tento princip je dostatečně dobrý. Jak uvedl server CNBC, gigant z Cupertina navrhuje systém, který “ovládá auto nezávisle na jakýchkoliv datech přijatých z jakéhokoliv zařízení mimo vozidlo a jakýchkoliv navigačních dat lokálně uložených ve vozidle před jakýmkoliv sledováním navigace”.

Jedná se v podstatě o rafinovanější počítačový model pro ovládání autonomních vozidel, které budou využívat výkonné senzory a procesory. Systém by byl schopen přesně předpovídat trasy. Server CNBC se snažil kontaktovat Apple, aby získal více informací, ale bez výsledku. Apple se k patentu nevyjádřil, a tak ani netušíme, zda se jednou stane uvedený navigační systém realitou.

Apple-car-fb-2

Dnes nejčtenější

.