Zavřít reklamu

Apple se u iPhonu X rozhodl, že namísto klasické zobrazovací technologie LCD použije modernější OLED s neomezeným kontrastem a věrnějším podáním barev. Přepokládá se však, že do roku 2018 bude OLED panely disponovat až 30 % smartphonů na trhu.

“V první polovině roku 2018 zůstane dodávka OLED panelů omezena, protože Samsung Display bude i nadále jediným dodavatelem, který dokáže vyrábět panely masově, přičemž konkurenti včetně LG Display, Japan Display (JDI) a Sharp začnou s masovou produkcí OLED panelů nejdříve v druhé polovině roku 2018,” uvedly zdroje.

Ovšem OLED displej má i přes své mnohé výhody jeden nezanedbatelný nedostatek, kterým je vypalování pixelů. Pokud by se však výrobci OLED panelů zbavili zmíněného nešvaru, potom by do technologie vložilo důvěru mnohem více výrobců smartphonů.

Velkou kauzu okolo vypalování vyvolal Google se svým telefonem Pixel 2 XL, na kterém se pixely začaly vypalování už během prvních dnů používání. Apple se z chyb ostatních společností poučil a uvedl, že iPhone X byl navržen tak, aby patřil mezi nejlepší na trhu, co se vypalování týká, nicméně nedávno publikoval dokument, v němž uvádí, že vypalování může za určitých okolností i tak nastat.

Podle předního analytika Ming-Chi Kua ze společnosti KGI Securities by měl Apple příští rok představit tři jablečné telefony, přičemž 5,8palcový a 6,5palcový model by dostal OLED displej a 6,1palcový by dostal ještě LCD displej. Cupertinská společnost má údajně zájem o pokročilé LCD panely od společnosti Japan Display, které by chtěla použít u další generace iPhonu. Jak už jsme zmínili, OLED displeje mají lepší kontrast a jasnější barvy než tradiční LCD panely, ale na druhou stranu jsou mnohem nákladnější, což se podepisuje potom i na konečné ceně zařízení. Pokročilé LCD displeje od Japan Display, které společnost nazývá plnoaktivními, kombinují některé výhody OLED s nižší pořizovací cenou.

face id iphone x

Zdroj: MacRumors

Dnes nejčtenější

.