Zavřít reklamu

Asi tušíte, že trávit večery koukáním na displej telefonu není úplně nejlepší nápad. Smartphony totiž svítí jasným modrým světlem. Díky tomu na nich vidíte zprávy, videa i obrázky koček ostře i za nejslunnějšího dne. V noci to ale představuje problém. Telefony září tak jasně, že se s tím mozek jen velmi těžko vyrovnává. V dobré víře, že stále svítí slunce, totiž přestane produkovat hormon melatonin, který vzbuzuje pocit ospalosti. Světlo smartphonu tak tříští spánkový režim a zásadně zhoršuje nejen schopnost usnout, ale také spát bez probouzení. To všechno s sebou nese závažná zdravotní rizika.

Jak si zapnout noc?

Jestliže vlastníte iPhone, a nemůžete tedy používat aplikaci f.lux, neměli jste ještě donedávna možnost modré světlo na svém telefonu regulovat. Před rokem a půl zveřejněný iOS 9.3 v tomto ohledu ale přinesla inovaci. Přidává funkci nočního režimu, který se zapíná každý večer ve vámi nastaveném čase nebo automaticky podle západu slunce. Když se spustí, automaticky reguluje displej, který pak používá méně modré, a má tak obecně teplejší světlo. Stejná funkce dorazila v březnu letošního roku také na počítače od Applu, a to s macOS 10.12.4, tudíž i na Macu můžete modré světlo regulovat

Tisk

Řešení, nebo ústupek?

Důvody, proč se vyhnout modrému světlu, jsou snad už zřejmé. Jisté ale není, že pouhá změna barevného schématu pomůže. Americké Národní centrum biotechnologie provedlo výzkum, který prokázal, že změna barvy světla skutečně spánku pomáhá, ale možná ne dost. I když z osobní zkušenosti rozhodně potvrzujeme, že mít méně bolavé oči je příjemné. David Smith z Tech Insideru tyto pocity sdílí, dokonce prohlásil, že noční režim je jeho oblíbenou funkcí iPhonu.

Když se mění režimy…

Rozhodně se ale nejedná o komplexní řešení problému. Raj Dasgupta, jeden z předních amerických hypnologů, serveru Business Insider v rozhovoru sdělil, že světlo je jen jedním z faktorů, které spánek ovlivňují. Jakákoliv práce se smartphonem také nezbytně stimuluje naši mysl a udržuje nás tak vzhůru – zvláště když sjíždíme sociální sítě nebo čteme zprávy. Všichni známe ten náhlý trn paniky, když nám na telefonu vyskočí nový e-mail. S tím změna barvy světla samozřejmě nepomůže. Noční režim je rozhodně vítaný, ale stále více doporučujeme před spaním telefon odkládat, nebo ho alespoň spolu s nočním režimem hodit i do režimu letadlo.

dsc_0798

Zdroj: Patalie.cz.

Dnes nejčtenější

.