Zavřít reklamu

V posledních dnech se na nás ze všech směrů valí informace o tom, že se jablečná společnost velmi snaží vytvořit autonomní řídící systém či něco podobného, co by mělo do budoucna změnit svět. Do projektu už prý nasypala spousty peněz a tak se nemůžeme divit, že od něj čeká velké věci. Tim Cook se například nechal před pár dny slyšet, že by tuto technologii rád viděl i jinde, než jen v obyčejných automobilech. Co si však pod obrovskou tíhou těchto informací máme vlastně představit? Vsadím se, že nejsem sám, kdo v tom má tak trochu hokej a nějak si to vše urovnal. Pojďme se tedy pustit do trochy rekapitulace, sumarizace, konspirace a dalších věcí s příponou –ace, které nám pomohou pohled na celou problematiku alespoň lehce rozklíčovat.

Zpátky v čase

Pro odstartování našeho myšlenkového hloubání bychom se měli rozhodně vrátit zpět v čase, konkrétně do doby kolem roku 2015. Tehdy totiž začaly prosakovat první zvěsti o tom, že se Apple chystá vyrobit něco velkého a zcela nad rámec jeho repertoáru. Projekt Titan, jak byl později nazýván, si kladl za cíl vyvinout samostatné jablečné auto se spoustou technologií, které by svou myšlenkou nijak nevybočovalo ze zaběhlých standardů společnosti. Všichni však víme, jak to dopadlo. Jablečným inženýrům se v té době nedařilo téměř nic a jablečné auto se tak začalo pomalu přesouvat spíš do roviny snů a neuskutečnitelných vizí. Apple svůj projekt nakonec odpískal definitivně a zdálo se, že dává od tohoto průmyslového odvětví ruce pryč. Je tu však jedno velké ale.

Neříkám, že se Applu povede vše, na co vždy sáhne, ale odpískal by opravdu i takto celosvětově sledovaný projekt jen kvůli tomu, že se vývoj nedaří tak rychle, jak by lidé z Cupertina sami chtěli? Pravděpodobně ne. Je totiž dost možné, že přesně ve chvíli, kdy projekt vypadal nadějně, si lidé kolem Tima Cooka uvědomili jeho obří potenciál a rozhodli se ho utnout jen kvůli tomu, že by se dal později využít k daleko větším věcem. Co si totiž budeme nalhávat. Nakousnuté jablko skutečně táhne. Že by však táhlo až tak moc, aby se na silnicích prohánělo s trochou nadsázky řečeno jedno jablečné auto za druhým, to je sci-fi i v těch nejfantastičtějších představách.

 

Koncept interiéru a systému Apple Car od designéra Matías Papalini:

 

Byl za krachem projektu skutečně neúspěch při vývoji?

Cesta, kterou si Apple zvolil (nebo ji v posledních měsících alespoň tak prezentuje), je totiž daleko masovější a světem může pohnout mnohem více, než by to jakékoliv jablečné auto kdy dokázalo. Cookova slova totiž naznačují, že se bude samořídící software spíše distribuovat ven, než zasazovat do svých vlastních automobilů. Značí to jen dvě věci – Apple se v zisku dostane do úplně jiných čísel a automobilový průmysl se změní. A když říkám, že se změní, myslím tím opravdu masově. Jablečná společnost totiž samozřejmě ví, že pokud chce technologii distribuovat, musí ji přizpůsobit určitým standardům dnešního automobilového světa, ve kterém hraje hlavní prim dostupnost.

Samozřejmě, software může naprogramovat tak, aby fungoval jen na nejnovějších Bentley, Mercedesech a Fordech, proč by to však dělal? Mělo by to totiž úplně stejný efekt, jako kdyby si vytvořil auta svoje vlastní. Mohla by si je dovolit tatáž smetánka, která je na špičce hierarchie pořád stejně vysoko a business Applu nijak výrazně nevytrhne.

Masová cesta jako nejlepší možné řešení?

Směr, kterým se Apple pravděpodobně vydá, je směr dostupnosti. Ta totiž opravdu značí masovost a záruku využití, které může změnit alespoň z části zaběhlé dopravní zvyklosti. Navíc se tak Applu otevírají dveře do dalších neprobádaných končin, které by z toho šly jistojistě vytěžit. Pojďme se tedy podívat na to, co by vlastně mohla jablečná společnost v budoucnu všechno spustit.

Jak už jsem psal výše, sám Cook vyslovil před pár dny přání, že by rád viděl jablečnou řídící technologii i jinde, než jen v automobilech a pár oslími můstky později potvrdil i to, že na tom společnost usilovně pracuje. Nabízí se však otázka, na čem vlastně? Čeho bychom se mohli v budoucnu dočkat? Zřejmě něčeho, co nás ovlivní v co možná největším měřítku a toho opět nedocílíte jinak než masovostí.

Čeho se nakonec dočkáme?

Může se tak stát, že se za pár let budou po amerických ulicích prohánět automobily, které vás odvezou na místo určení místo taxíku. Přesně tohle by totiž bylo velké, prosperující a masové. Software Applu však může zajít ještě mnohem dál. Pokud se třeba rozhodnete řídit auto a to bude jablečný software podporovat, mohli byste vidět veškeré důležité ukazatele jakožto virtuální realitu, která by se vám nějakým způsobem promítala před předním sklem. Nemusíme však zůstat jen v rovině automobilového průmyslu. Pokud se autonomní systém osvědčí, proč ho neimplementovat třeba na lodě, vlaky či městskou hromadnou dopravu?

O tom všem však rozhodne čas, který je ale k podobným vizionářským projektům spíše nehostinný. Podobně inovativní nápady se snaží v poslední době zrealizovat kdejaká společnost a i když má Apple pravděpodobně jednu z nejlepších výchozích pozic, i on může být lehce překonán. Vzpomeňme si třeba, komu se jako prvnímu podařilo zaimplementovat čtečku otisků prstů do displeje. Nebyl to Samsung ani Apple, ale obyčejná malá společnost, která měla prostě štěstí. O její funkčnosti sice kolují pochybnosti, svým počinem si ale určité jméno získala a její vynález může v budoucnu hodně posloužit.

Čeho se nakonec dočkáme?

Možná se s těmito řádky absolutně neztotožníte a celou koncepci dostupnosti budete kritizovat kvůli tomu, že ani jablečné telefony nepatří mezi ty nejlevnější a přesto je lidé kupují. Ano, máte pravdu. Je však potřeba si uvědomit, v jakých cenových kategoriích se pohybujeme u telefonů a u autonomních automobilů.

Ostatně, od samého začátku bylo všem jasné, že tento projekt přinese něco velkého. Proto jsem se ve článku nezmínil například o dronech či podobné elektronice. Prostě a jednoduše nevěřím, že se právě tímto směrem Apple vydá. V hlavě má totiž pravděpodobně daleko větší věci a i když jsou drony bezesporu úžasná technologie, jablečnou společnost bych s nimi v budoucnu asi moc nespojoval. Těžko však říci, čeho se ve výsledku nakonec dočkáme. Zatím to však vypadá, že to bude opravdu velké a to i tak, že se může celý projekt kvůli správnému načasování a vyladění všech detailů protáhnout na mnoho dalších let. Zda by se však zrovna v tomto ohledu společnosti z Cupertina vyplatilo kvůli jejímu puntičkářství otálet je na zváženou.

Apple-Car-fb-II

Dnes nejčtenější

.