Zavřít reklamu

Apple pokračuje ve svém tažení za lepší povědomí zákazníků o svém zdraví. Kromě úspěšné aplikace, v níž si uživatelé mohou vytvořit podrobný přehled o svých zdravotních datech, a záměru uzpůsobit Apple Watch jeho monitorování, nyní vyrukoval s dalším záslužným plánem. Pokud vše půjde jako po másle, dočká se každý pacient v nemocnici vlastního iPadu.

Ve Spojených státech už řada nemocnic jablečné tablety svým pacientům půjčují. Namátkou tomu tak je například v San Diegu, Chicagu nebo Los Angeles.

iPady by pacienti měli dostávat nikoliv pro krácení dlouhých chvil na lůžku, nýbrž proto, aby na nich sledovali průběh své léčby. Jejich prostřednictvím by měla být umožněna i komunikace s lékařem, výjimkou by neměla být ani různá vzdělávací či motivační videa, která pacientům pomohou zvládnout pobyt v léčebném zařízení.

Za velkou louží už přitom není iPad v rukou doktorů žádným překvapením. Proto mají na řadu přijít pacienti. „Lékaři už si na používání moderní techniky zvykli, valná většina používá smartphony i iPady už léta. Jenže nepřetržitý přístup pacientů ke svým zdravotním informacím je v lékařském světě stále velkou neznámou,“ píše reportérka Sara Buhr z TechCrunch, jež navštívila losangeleskou nemocnici Cedar-Sinai.

97 iPad Pro FB

Kde nejsou iPady, tam je prý zmatek

Právě tam se snaží vysněný sysném zavést, zatím však nemají dostatek iPadů, aby dokázali pokrýt všechny nemocné. „Vytvořili si vlastní software, prostřednictvím kterého se pacienti dostanou k informacím o svém zdravotním stavu a léčbě, včetně poznámek a rad od ošetřujícího lékaře,“ vysvětluje Buhr. Nemocnice má v současnosti asi padesátku tabletů, jež pomáhají na kardiologickém oddělení.

Tamější doktor Shaun Miller říká, že na odděleních, kde iPady nejsou, se stejně snaží pacientům informace předávat co nejčastěji. V každém pokoji je tabule, kam sestry nebo lékaři aktuální data ručně píšou. Jenže to prý často vede ke zmatkům a chybám, a tak se nenajde snad nikdo, kdo by plány Applu nevítal s nadšením.

Uvidíme, jak se je bude cupertinské společnosti dařit naplňovat, věříme však v úspěch. Dovedete si představit, že by se podobný záměr objevil i v českém zdravotnictví? iPady na nemocničním lůžku se sice představují jednoduše, není ale pochyb, že si na ně v Česku budeme muset počkat ještě pěknou řádku let. Do té doby můžeme Američanům jen tiše závidět.

iPad family FB

Dnes nejčtenější

.