Zavřít reklamu

Otevření prvního jablečného datového centra v Dánsku sice oficiálně neproběhlo, Apple však už stihl oznámit výstavbu centra druhého. Zajistit by mělo hlavně lepší podporu iTunes, App Store nebo iMessage v Evropě. Tuto informaci dnes přinesla agentura Reuters, která vyzpovídala předního představitele Applu pro severní Evropu. Nové centrum by však samo o sobě zřejmě až tak zajímavé nebylo. Co z něj však dělá opravdu výjimečný projekt, je myšlenka využívání výhradně obnovitelných zdrojů pro jeho chod. Celý komplex by tak byl minimální zátěží pro životní prostředí, ostatně právě na tom si jablečná společnost poslední roky hojně zakládá.

Jak už jsem uvedl výše, v zemi Vikingů se Applu zalíbilo natolik, že se jedná už o druhé datové centrum vystavěné ve velice krátké době. První centrum vyšlo jablečnou společnost zhruba na 921 milionů dolarů (zhruba 22 miliard našich korun) a otevření by už mělo podle všeho doslova klepat na dveře.  I tento projekt by měl přírodě spíše pomoci, než ji devastovat. Mimo fungování na obnovitelné zdroje by měl ještě zachycovat vzniklé odpadní teplo a distribuovat ho do okolních domácností. Nepřilepší si tak pouze příroda, ale i obyvatelé Jutlandské oblasti.

Dánsko – země Applu zaslíbená

Nové datové centrum by pak mělo ve využitelnosti obnovitelných zdrojů energie minimálně vyrovnat svého předchůdce. Některé technologie by pak dokonce měly být ještě o něco efektivnější. Protože je však zatím projekt spíše v plenkách, více informací o provozu známo není. Alespoň poloha se však zdá být už teď více než jasná. Stavět by se mělo na jihu země u města Aabenraa, které leží poblíž hranic s Německem. Celý projekt by pak měl vyjít o malinko méně, než jeho předchůdce. Apple by měl podle prvních propočtů ušetřit celou jednu miliardu korun. Otevřít by se pak mělo ve druhé čtvrtině roku 2019.

data-centrum-denmark

Podobně šetrná datová centra by rád Apple vystavěl i v dalších končinách svého impéria. Nesetkává se však pouze s nadšením a kladnými ohlasy, ale i s kritikou a soudními rozepřemi. Jedna taková tahanice právě probíhá v Irsku, ve kterém by rád Apple stavěl už více než dva roky. Projekt však brzdí hlasy, které hovoří o škodlivých dopadech centra na okolní krajinu. Pokud se tyto domněnky potvrdí, byl by to opravdu velký paradox. Je ale vůbec možné, aby stavba využívající pouze obnovitelné zdroje energie a snažící se eliminovat dopad na životní prostředí nějakým způsobem škodila? O tom rozhodne až soud. Jestli Apple vyhraje, datové centrum vyroste pravděpodobně do dvou let. Plánované spuštění však už rozhodně nestihne, bylo totiž plánováno už na začátek tohoto roku.

data-centrum-denmark

Dnes nejčtenější

.