Zavřít reklamu

Dnešní doba si co do soukromí žádá obzvlášť pečlivou ostražitost. Jako by nestačilo, že jsme pod drobnohledem sociálních sítí a vyhledávačů, kteří o nás vědí téměř všechno. I v kapse nosíme trojského koně, jenž nás bez ustání monitoruje. Možná budete překvapeni, ale iPhone nás špicluje vskutku intenzivně.

Naštěstí se ve většině případů nejedná o data, která by se dala zneužít k nežádoucím účelům. Někdy by bez jejich shromažďování iPhone ani nemohl fungovat. Přesto některým uživatelům může být nepříjemné, že toho o nich Apple tolik ví. O jaké informace jde?

1. Vaše poloha

Začněme něčím, co příliš nepřekvapí. Navzdory tomu se kvůli této funkcionalitě strhl před pár lety poprask. Vyšlo totiž najevo, že iPhone sestavuje seznam míst, na nichž se vyskytuje nejčastěji, a vylepšuje tak svoje mapy. Řadu majitelů jablečného smartphonu to znepokojilo, ale Apple jejich hlasy nevyslyšel a služba tak zůstává i v iOS 11.

Sledovat vaši polohu můžete iPhonu jednoduše zakázat. V Nastavení stačí otevřít záložku Soukromí a v ní Polohové služby. Pokud chcete vypnout jen Frekventovaná místa, můžete tak učinit v Systémových službách, které najdete v menu Polohových služeb.

2. Počet uražených kroků

Aplikace Zdraví, s níž má Apple do budoucna ještě velké plány, většinou k pořádnému fungování potřebuje další specializované aplikace. To však neplatí u počítání uražených kroků a vzdálenosti, jež iPhone zaznamenává prakticky okamžitě od prvotního nastavení. Na to, jak si stojíte, se můžete podívat v aplikaci pod kartou Aktivita, kde už uvidíte záznamy o Chůzi a běhu a Krocích.

3. Fotky a videa sdílená s přáteli

Vzpomínáte si, jaké fotky jste si s kamarádem nebo kýmkoliv jiným vyměňovali před půl rokem? Pokud ne, pak vězte, že iPhone ano. Stačí kliknout na ikonku „i“ napravo od jména kontaktu a můžete se prodírat všemi fotkami nebo videi, jež jste dotyčnému kdy poslali.

4. Způsob, jakým iPhone používáte

Posloucháte hudbu nejčastěji přes Spotify? Váš iPhone to ví a jakmile zapojíte sluchátka, vlevo dole na zamčené obrazovce se objeví ikonka dané aplikace, přes kterou ji lze bleskově otevřít. Stejně tak sleduje iPhone i četnost používání ostatních aplikací. A jestliže to jde, bude se snažit vám práci s ní usnadnit.

5. Informace o vašich fotkách

Jakmile na iPhonu pořídíte fotografii, rázem o ní vznikne mnoho informací – zejména kde a kdy jste ji vyfotili. V iOS jsou tato data využívána především pro automatické vytváření alb ve Vzpomínkách v aplikaci Fotky. Mít se na pozoru je třeba při zveřejňování fotek na sociálních sítích, jelikož tato data se mohou přenést i tam. Vždy je proto lepší se podívat a případně je vymazat.

6. Využití baterie

Není nic otravnějšího, než když se iPhone strašně rychle vybíjí, a vy nevíte proč. I na tohle firma z kalifornského Cupertina vymyslela lék. V Nastavení pod záložkou Baterie najdete seznam aplikací podle toho, kolik procent z baterie využívají. V případě, že nemůžete telefon nabít, tak jednoduše příslušnou aplikaci zavřete a iPhone vám tak v pohotovosti vydrží delší dobu.

iPhone tracking facebook

Dnes nejčtenější

.