Zavřít reklamu

Apple je futuristická společnost, o tom nemůže být sporu. Za svoji existenci už dokázal svět tolikrát ohromit a nadchnout pro svůj produkt jako snad nikdo jiný na světě. I sám jablečný gigant si je této skutečnosti moc dobře vědom a neustále se snaží vyvíjet nové a nové věci, kterými by si opět získal svět. Proto se čas od času objeví zprávy o chystaných produktech, které zní opravdu jak z jiné dimenze. Jak jinak by ale dokázal v dnešní době Apple nadchnout, než něčím nadčasovým a skoro až nepředstavitelným?

V březnu si Apple patentoval velice zajímavou věc. I když je popis hodně obecný, vyplývá z něj něco jako dotykový displej ohraničený hliníkovým pouzdrem, který by měl být doplňkem, nebo chcete-li součástí MacBooků budoucnosti. A teď pozor. Celý koncept by mohl spočívat v tom, že právě tato dotyková součást by celý MacBook poháněla. K tomu by ale byla potřeba opravdu slušná dávka výpočetní techniky a výkonu. Mohl by to tedy dělat jen nějaký obyčejný dotykový panel zalitý hliníkem? Samozřejmě, že ne. V úvahu tak připadá opravdu senzační možnost – zasazení některého z budoucích iPhonů do MacBooku.

modular-macbook2

Vsazený iPhone by v notebooku fungoval jako primární CPU, paměť RAM, operační systém a další potřebné věci k chodu počítače. Dotykový panel by pak fungoval jako dotykový touchpad, na kterém by se mohly zobrazovat různé informace, jak to známe třeba z Touch Baru u vyšší třídy MacBooků Pro.

modular-macbook3

Podobné pokusy už tu byly

Bylo by to opravdu fascinující, nemyslíte? O něco trochu podobného se před nějakým časem pokoušela společnost Motorola se svým telefonem Motorola Atrix 4G. Ten šlo zapojit do těla notebooku, které pak bylo poháněno právě telefonem. Nápad to byl sice opravdu zajímavý, nicméně celá koncepce vypadala lehce neohrabaně, nedotaženě a očekávaný úspěch nesklidila. Faktem ale je, že se psal teprve rok 2011. Tehdy brali lidé technologie úplně jinak než dnes a je tedy možné, že by stejný, byť znatelně propracovanější koncept, v naší době uspěl více. To si ostatně myslí i různé světoví analytici a jedním dechem dodávají, že obrovský potenciál na vytvoření něčeho podobného má právě Apple.

Podle nich je největší výzvou Applu nalézt možnost integrace mezi různými operačními systémy (samozřejmě těmi jablečnými) a propojeně fungovat jako jeden celek. Tato idea zní opravdu hodně povýšeně, nemyslíte? Pokud by se to ale Applu skutečně povedlo, znamenalo by to nejen pro jeho produkty skutečně revoluci.

Kdybychom však všechny tyhle technické problémy přeskočili a zamysleli se nad koncovými uživateli, mělo by to vůbec pro Apple smysl? Ruku na srdce, i kdyby jablečná společnost svůj „MacPhone“ vyšperkovala opravdu tím nejlepším, co by do něj dát šlo, zřejmě by se stejně stal co do výkonnosti průměrným. Nabízí se tedy otázka, zda průměrný MacBook najde své místo u jiného, než průměrného uživatele. Zaplatil by však průměrný uživatel částku, která by odpovídala ceně takového notebooku? Pravděpodobně ne, byla by totiž zřejmě dost vysoká. Mělo by to tedy vůbec pro Apple smysl? Odpovězte si sami.

 

Tak či tak je koncept tohoto zařízení opravdu velmi zajímavý a pokud se Applu opravdu v budoucnu podaří vytvořit něco takového, alespoň na chvíli to světem otřese. Kdo ví, třeba se pletu a Apple by i do malého těla iPhonu dokázal naskládat neskutečný výkon. Prozatím je to ale spíš hudba budoucnosti.

modular-macbook-fb

Zdroj: idropnews

Dnes nejčtenější

.