Zavřít reklamu

Společnost Apple již nějakou dobu svádí urputnou bitvu s gigantem jménem Qualcomm. Qualcomm je jedna z klíčových společností, navrhujících vnitřní komponenty pro iPhone. Bitvy mezi Applem a jeho dodavateli obvykle netrvají dlouho, protože smlouvy ohledně iPhonu souvisejí s nemalými zdroji příjmů dodavatelských společností, jejichž ztrátu si dodavatelé nemohou zrovna dovolit.

Qualcomm ale mimo jiné produkuje i procesory, které můžete nalézt ve většině smartphonů s Androidem, které stojí za zmínku. Proto je také společností, která si může dovolit postavit se proti Applu i za cenu ztráty kontraktu. Spor obou společností se točí okolo licencí patentů. Qualcomm požaduje po Applu, aby zaplatil za design, užitý uvnitř iPhonu. Apple kontruje tím, že požadavek Qualcommu je bezdůvodný, a svým výrobcům podal instrukce, aby Qualcommu nic neplatili.

Právní spor se tento týden vyhrotil, když Qualcomm zažaloval čtyři z největších výrobních partnerů společnosti Apple pro neplacení příslušných poplatků. Tento krok je vážnou eskalací mezi oběma společnostmi, které spolu v historii úzce spolupracovaly. Ať bude výsledek jakýkoliv, nebude to nic příjemného. Pokud se do toho Qualcomm skutečně pustí se vším všudy, mohlo by to kromě jiného znamenat i vážné problémy pro Apple a iPhone 8.

V současné chvíli Qualcomm žaluje přes okresní soud pro jižní okres Kalifornie výrobní partnery Applu kvůli porušení smlouvy. Pokud věci nepůjdou dobrým směrem, má Qualcomm v záloze řešení v podobě americké komise pro mezinárodní obchod. Teoreticky by Qualcomm mohl prostřednictvím komise dosáhnout toho, aby byly pozastaveny prodeje zařízení, porušujících dohodu, na území Spojených států, což by znamenalo konec prodeje současných i budoucích modelů iPhonu.

Qualcomm zatím nenaznačil, zda podá návrh na opatření prostřednictvím komise, a není ani jasné, zda případ vyhraje, nesporně se ale jedná o určité řešení. Je pravděpodobnější, že pokud k této eskalaci sporu dojde, pokusí se Apple spíše vyhovět požadavkům Qualcommu, než aby riskoval stažení iPhonů z prodeje.

Podle nejnovějších zvěstí by aktualizace v podobě iPhonu 8 měla přijít v období mezi zářím letošního roku a březnem roku příštího. V souvislosti s očekáváním nového smartphonu a s ním souvisejícího supercyklu jsou na vzestupu i akcie cupertinské společnosti. Pokud by ve věci vydání a následného prodeje iPhonu 8 došlo ke zpoždění, akcie by bez ohledu na délku tohoto zpoždění značně poklesly.

Zdroj: BGR.com

Qualcomm fb

 

Dnes nejčtenější

.