Zavřít reklamu

To, o čem jsme vás informovali již včera, se bohužel naplnilo. Hackeři, kteří v pátek paralyzovali svět blokací bezmála čtvrt milionu počítačů, vypustili dnes novou, vylepšenou verzi jejich viru. Tato verze by měla být mnohem hůře zastavitelná, než její předchůdce. Toho se totiž povedlo zneškodnit teprve dvaadvacetiletému bezpečnostnímu expertovi, který virus ve svém volném čase dokázal analyzovat a posléze zneškodnit. I tak ale stihl napáchat obrovské škody. Více se o tom dočtete zde.

Černé scénáře se potvrdily

V pondělí se na síti objevily první výskyty nové, vylepšené verze nebezpečného viru. Odborníci ze serveru MalWareTech.com už stihli analyzovat první vzorky a zatím vše nasvědčuje tomu, že vylepšená verze v mnoha ohledech koresponduje s verzí starší. Největší zádrhel je však v tom, že WannaCry 2.0, jak se nová verze nazývá, už nejde vypnout tak, jako její předchozí verze. Neobsahuje totiž pojistku, kterou do první verze hackeři vložili zřejmě pro případ, že by se jejich identity odhalily a oni museli rychle vše zamaskovat. Pro IT specialisty to znamená jediné. Daleko namáhavější vypnutí, jehož mechanismus budou muset teprve objevit.

Pokud se v nejbližších dnech virus opět spustí v celosvětovém měřítku, dá se očekávat podobný scénář jako v pátek, jen s podstatně delším trváním. Naštěstí zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se takto rozsáhlý útok v dohledné době plánoval. Dokonce je i možné, že hackeři počkají několik měsíců až let a až se svět zas bude cítit bezpečně a přestane si dávat pozor, udeří. Tato teorie by však hackerům vyšla pouze za předpokladu, že by opravdu virus nešel žádným způsobem vypnout.

Co ale zůstalo úplně beze změny je postup útoku, kterým virus zablokuje váš počítač.  Jelikož patří do skupiny tzv. ransomware, po vniknutí viru do PC okamžitě zašifruje všechen jeho obsah a vyzve majitele k zaplacení výkupného. Po zaplacení je počítač odblokován, v opačném případě je celý jeho obsah smazán. Na celém světě bylo po pátečním útoku zablokováno přes 200 000 počítačů ve 150 zemích světa. V České republice bylo podle statistik společnosti Avast napadeno na 400 počítačů.

Celkově se dá o pátečním útoku mluvit jako o historicky největším ransomawarovém útoku v historii. Protože se však podobně škodlivých software na internetu nachází tisíce, nejsou jejich útoky v menším měřítku žádnou velkou raritou. Naopak hackeři s vidinou snadně získaných peněz využívají tento virus čím dál častěji.

wannacry-2-ransomware-fb

Dnes nejčtenější

.