Zavřít reklamu

Když Apple loni vydával nové MacBooky Pro, jedním z nejožehavějších témat bylo, jaké ve finále využije procesory. Na výběr byly buď procesory architektury Skylake, které v době vydání MacBooků byly již přes rok staré, nebo procesory nové architektury Kaby Lake, v rámci které začaly vycházet adekvátní procesory zhruba ve stejnou chvíli, jako nové MacBooky. Jak to dopadlo už všichni víme a museli jsme tak přenést přes srdce, že Apple již nedisponuje tím nejlepším a nejnovějším, co je v rámci hardwaru k dispozici. A jak se zdá, situace se může znovu opakovat a to poměrně brzo.

Očekává se, že Apple letos aktualizuje všechny počítače ze své nabídky, tedy jak všechny MacBooky, tak také všechny desktopové modely. Od Mac Mini až po velké iMacy (a možná dojde i na Mac Pro – nedojde). Včera večer se na webu ovšem objevila informace, že nové procesory od Intelu, s architekturou Cannon Lake, mohou mít zpoždění a objeví se až po novém roce.

Původní vydání architektury Cannon Lake bylo naplánováno na 2. polovinu tohoto roku. Bude se jednat o první komerčně dostupné procesory Intelu, které budou vyráběné 10nm výrobním procesem. V rámci rodiny Cannon Lake budou k dispozici jen procesory řady U a Y, tedy 5 a 15W verze mobilních čipů a to kvůli problémy s výrobou a extrémně nízké výtěžnosti výroby. Silnější mobilní a desktopové čipy budou patřit do architektury Coffee Lake, která bude vyráběná stále na 14nm procesu (jako 3. v pořadí po Skylake a Kaby Lake). Procesory architektury Cannon Lake tak dostane možná jen 12″ MacBook, i to bude ovšem záležet jen a jen na tom, kdy jej Apple vydá. Ostatní počítače z nabídky Applu si budou muset vystačit s procesory rodiny Kaby Lake/Coffee Lake – opět podle data představení.

Právě o procesorech Cannon Lake se hovořilo v souvislosti s tím, že by je Apple mohl instalovat do svých nových MacBooků a méně výkonných desktopů. Pokud však dojde opět ke zpoždění (jako došlo u současných Kaby Lake) je velice dobře možné, že se v nových počítačích objeví procesory současné generace. U kterých by následně bylo velice pravděpodobné, že se několik týdnů po vydání dočkají nové generace.

Intel-Processor FB

Zdroj: Appleinsider

Dnes nejčtenější

.