Zavřít reklamu

CEO společnosti Apple Tim Cook uvedl v nedávném rozhovoru s investory a analytiky, že jeho firma získala za poslední čtyři roky v průměru patnáct až dvacet menších společností. Cook zároveň poznamenal, že Apple hledá startupy všech velikostí. „Nezakládáme si ani tak na velikosti, ale spíš na strategické hodnotě,“ uvedl.

Nová zpráva agentury Bloomberg říká, že neochota Applu spolupracovat s poradci třetích stran, jako jsou investiční banky, jeho averze k riziku a interní akviziční strategie stojí v cestě velkým podnikovým převzetím. Applu je přičítána nezkušenost v uzavírání a integraci velkých převzetí podniků. Jeho absence úspěchů při integraci velkých akvizic odrazuje prodejce, uvedly zdroje blízké společnosti.

Když se společnost AT&T dohodla na odkoupení Time Warner za 85 miliard dolarů, Apple údajně nebyl schopný dát dohromady dostatečně rychle odpovídající nabídku. Odpovědný tým Applu se údajně skládá zhruba z tuctu lidí, pracujících pod bývalým bankéřem Goldman Sachs Adrianem Pericou.

Apple před prací s investičními bankéři upřednostňuje práci přímo s managementem společnosti. O týmu Applu se traduje, že diktuje termíny a razí filosofii ber nebo nech být. „Ve zdejší kultuře panuje jisté naparování, dalo by se říci, že je to arogance,“ uvedle Eric Risley, hlavní partner ve společnosti Architect Partners. „Jsou zvyklí razit si svou cestu a docílit atraktivní ekonomiky.“

Apple-acquisitions-Bloomberg-chart-001

Největším počinem Applu za poslední dobou bylo odkoupení Beats za více než 3 miliardy dolarů. Někteří analytici jsou přesvědčeni, že Apple potřebuje nejméně jednu velkou akvizici na poli online videa, jako je třeba Netflix, aby dosáhl svého cíle v podobě nárůstu ročního příjmu 50 miliard dolarů v roce 2021.

„Musí se snažit o něco mnohem většího, než jsou akvizice typu Beats,“ tvrdí Erick Maronak, investiční ředitel Victory Capital Management. Analytici se ale domnívají, že možným velkým cílem Applu je buďto Walt Disney nebo dokonce společnost Tesla.

Když Katie Huberty z Morgan Stanley chtěla vědět, jestli je vedení Applu otevřené větším fúzím a akvizicím, Tim Cook svým typickým způsobem odpověděl, že Apple stále hledá akvizice. Jakékoliv větší převzetí by muselo přijít v podobě akvizice Netflixu či Time Warner. Apple nicméně pokračuje v akvizicích menších podniků ve frekvenci 15 – 20 startupů ročně.

Apple-Stores-Istanbul-Turkey FB

Dnes nejčtenější

.