Zavřít reklamu

Apple musí v Kalifornii čelit další soudní žalobě. Ta viní cupertinskou společnost z toho, že nutila uživatele upgradovat na iOS 7 záměrným způsobením problémů s aplikací FaceTime v iOS 6. 

Apple údajně záměrně zapříčnil zhoršené fungování aplikace FaceTime na iPhonech 4 a 4s, aby donutil uživatele přejít na iOS 7. Jako důvod je uváděno i to, že se Apple snažil vyhnout narůstajícím nákladům za data u společnosti Akami.

Když byl FaceTime oficiálně spuštěn, existovaly pro propojení dvou iPhonů najednou dvě technologie. První využívala peer-to-peer standardy pro přímý přenos audio a video obsahu mezi oběma uživateli. Druhá využívala pro přenos dat mezi uživateli metodu, závisející na serverech třetích stran společnosti Akami.  Druhá jmenovaná metoda zpočátku tvořila 5% – 10% všech facetimových hovorů. V roce 2012 byla ale Apple shledán vinným z porušení patentů, vlastněných společností VirnetX, a musel přejít výhradně na metodu s využíváním serverů třetích stran. Z tohoto důvodu musela společnost Apple vynaložit miliny dolarů na měsíčních poplatích pro společnost Akami. Podle dostupných informací musel Apple za období mezi dubnem a zářím 2013 zaplatit 50 milionů dolarů.

S narůstajícími poplatky se vedení společnosti snažilo přijít na způsob, jak náklady na provoz služby FaceTime snížit. Nejnovější žaloba zmiňuje například interní mail, jehož předmětem byly cesty ke zredukování nákladů. Apple nakonec přišel na způsob, jak se od využívané metody oprostit, aniž by narušil patenty VirnetX. Změna přišla s příchodem iOS 7. Problém byl ale v tom, že řada uživatelů stále ještě fungovala na iOS 6, kvůli čemuž Apple stále ještě musel pokračovat s hrazením příslušných poplatků.

Žaloba se zaobírá právě tím, že Apple údajně přišel na způsob, jak přinutit své zákazníky k přechodu na novější operační systém. Nechal vypršet důležitý digitální certifikát. Problémy s FaceTime v iOS 6 pak označil za bug. „Pokud jste po 16. dubnu 2014 začali mít problémy s přijímáním nebo uskutečňováním hovorů přes Facetime, je možné, že u zařízení nastala chyba, způsobená vypršením certifikátu. Aktualizací zařízení na nejnovější software váš problém vyřeší,“ stálo na stránkách podpory společnosti Apple.

Žaloba dále cituje e-maily, odeslané inženýry v Applu:“Hej, lidi, dívám se na smlouvu s Akamai na příští rok. Chápu, že jsme v dubnu udělali s iOS 6 něco, abychom zredukovali využívání jejích služeb.“. V odpovědi na citovaný e-mail druhý zaměstnanec zmiňuje, že jediným způsobem, jak opět plnohodnotně využívat FaceTime, je přechod na iOS 7. Ten ale způsoboval značné zpomalení u iPhonů 4 a 4S. Starší zařízení pod novým operačním systémem kolabovala a „přechod na iOS 7 významně poškodil funkčnost zařízení milionů zákazníků Applu.“. Apple tak podle žaloby porušil kalifornský zákon o nekalé soutěži.

FaceTime logo fb

Zdroj: 9to5Mac.com

Dnes nejčtenější

.