Zavřít reklamu

Na webu Bloomberg byla zveřejněna satirická fiktivní odpověď společnosti Foxconn – respektive Terryho Gou – na plány Donalda Trumpa s přesunem výroby iPhonů do Spojených států amerických. Trump proslul svou snahou přesunout výrobu společnosti Apple do USA. Kromě toho, že pohrozil 45% clem na zahraniční dovoz, přislíbil Timu Cookovi také daňové úlevy v případě, že výrobu přesune z Asie do Ameriky.

Text jasně ukazuje, že když jiné země – jako je Brazílie nebo Indonésie – chtěly po Applu, aby u nich zavedl výrobu v zájmu snížení sazeb za import, došlo ve skutečnosti jen k minimálním změnám. „Když po mně Apple chtěl přesunout výrobu iPhonů do Brazílie, abychom se vyhnuli tarifům za import, došlo k tomu. Zaměstnanost to příliš nenavýšilo, protože jsem jen exportoval prefabrikované iPhony k místním, aby je dali dohromady – něco jako Lego – ale práce byla odvedena. A tou prací myslím, že vedení Applu i Brazílie bylo spokojené.“ Satirická verze Terryho Gou z Foxconnu říká, že jeho společnost může totéž udělat v USA, příliš mnoho pracovních míst tím ale nevytvoří.

„Můžu nechat udělat výrobní linku přímo v Trump Tower, jestli chcete, ale náklady budou obrovské. Potřebuji pokrýt veškeré své výdaje, tedy továrny, práci i transport. Víte, v Číně nevyrábím jen proto, že je to levné, ale proto, že zde působí tisíce dodavatelů, a to v opravdu malé vzdálenosti od mých továren, nemluvě o milionu lidí, zaměstnaných ve špice sezóny. Můžu v USA rozmístit víc robotů, samozřejmě.“

Podle webu Bloomberg je to, co říká „falešný“ Terry Gou Trumpovi, blíže pravdě, než jsme si možná ochotni připustit. „Dejte mi daňové úlevy, dotace na najímání nových pracovníků, levnou elektřinu a pozemky zdarma, a jsem si jistý, že se nějak domluvíme.“

Podle posledních zpráv ale Foxconn údajně jedná o investici do výroby v USA a vytvoření 50 tisíc nových pracovních míst. Společnost potvrdila, že se Spojenými státy jednala, detaily a plány si ale nechala pro sebe. Podle analytiků společnosti Moody’s Investors Service by Trumpovy plány na přesun výroby do Spojených států při nižší daňové sazbě měly pozitivní krátkodobý dopad, pro dlouhodobější výsledek by ale bylo zapotřebí hlubší daňové reformy.

satire-gou

Zdroj: 9to5Mac.com

Dnes nejčtenější

.