Zavřít reklamu

Apple za sebou nemá zcela úspěšný rok. Letos se několikrát za sebou meziročně propadly tržby, klesaly prodeje jak iPhonů, tak iPadů, Apple Watch i Maců. Nyní se ovšem objevila velice zajímavá data, která jsou pro Apple veskrze pozitivní. Jedná se o ekonimocké výsledky prodeje smarptohnů za třetí kvartál letošního roku. Samotné prodejní výsledky tu ovšem nejsou tím nejzajímavějším. Tím je hodnota zisků vůči celému trhu, kterou Apple za toto období. Poprvé v historii společnosti totiž překročila hranici 100%. 

S informacemi přišla analytická společnost BMO Capital Markets. Podle nich Apple údajně získal 103,6% zisků z célého odvětví smartphonů. Číslo vyšší než 100% na první pohled nemusí dávat zcela smysl, je ovšem v pořádku. Hodnoty nad 100% se Applu podařilo dosáhnout proto, jelikož většina ostatních výrobců operuje v poměrně vysokou ztrátou. Výroba a prodej smartphonů se jim tedy rozhodně nevyplatí.

Co se týče samotného počtu prodaných zařízení, stále vede Samsung, který prodal 21,7% smartphonů. iPhone je pak na druhém místě s 13,2%. V posledních letech Apple seděl na rozmezí mezi 90-95% celkových tržních zisků, v tomto kvartále však poprvé překročil hranici 100%. Velkou měrou se na tom podílí krach Galaxy Note 7, který ještě více pomohl tomu, že se iPhone prodával více než kdy dřív (na úkor přímých konkurentů). Samsung v tomto kvartále zaznamenal pouze 0,9% tržních zisků.

iphone-7-jet-black-packaging-fb

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.