Zavřít reklamu

Předem musím čtenáře varovat, že se v následujícím článku jedná pouze o můj, jak jistě víte většinou kontroverzní názor. Nikdo tedy nemusí následující článek číst a nemusí s ním souhlasit. Vzhledem k tomu, že si vážím drahoceného času našich čtenářů, varují je již v prvních několika větách. Apple je nejcenější společností na Wall Street, Apple vydělal 13 miliard dolarů čistého zisku, Apple zažil nějlepší čtvrtletí v historii, Apple zvýšil marži na produktech o 6% během tří měsíců. Tak ano, dobře, asi je to dobře, jen mi pořád nějak nedochází jak a v čem. Společnost Apple již několik let neinvestovala do většího nákupu, společnost Apple podporuje dětskou práci v Číně, společnost Apple nevyrábí v USA a nedává práci lidem v zemi, ve které sídlí, společnost Apple neinovuje, produkty společnosti Apple mají více chyb a uživatelé si na ně více stěžují.

Apple podporuje práci dětí
Pro tento odstavec si dovolím použít několik překladů ze serveru This American Life, které vytvořil Ondra Holzman ze serveru Jablickar. Překlady se týkají rozhovoru serveru This American Life se zaměstnanci továrny Foxconn, která je největším výrobcem společnosti Apple.

  • Jedním z pracovníků, se kterou dělal Mike Daisey (autor projektu) rozhovor, byla 13letá dívka, která denně leští sklo pro tisíce nových iPhonů. Rozhovor s ní probíhal před továrnou, kterou střeží ozbrojená stráž.
  • Během prvních dvou hodin, které Daisey před továrnou strávil, narazil mimo jiné na pracovníky, kteří tvrdili, že jim bylo 14, 13 a 12 let. Autor projektu odhaduje, že asi 5 % zaměstnanců, se kterými mluvil, byli nezletilí.
  • Daisey předpokládá, že Apple, který má takový smysl pro detail, o těchto věcech musí vědět. A nebo o nich neví, protože zkrátka nechce.
  • Reportér navštívil i dalších továrny v Šen-čenu, kde se představoval jako potenciální zákazník. Zjistil, že jednotlivá patra továren jsou vlastně obrovské haly, které pojmou 20 až 30 tisíc pracovníků. V místnostech je ticho. Mluvení je zakázáno a nejsou tu ani žádné stroje. Za tak malé peníze není důvod je používat.
  • Montážní linka se může pohybovat pouze tak rychle jako nejpomalejší pracovník, tudíž jsou všichni zaměstnanci sledováni. Většina z nich stojí.
  • Spát chodí zaměstnanci do malých ložnic, kde bývá 15 postelí, jež jsou vyskládány až ke stropu. Běžný Američan by se sem neměl šanci vejít.
  • Tato 13letá dívka prozradila, že ve Foxconnu se na věk příliš neohlíží. Občas tu sice probíhají inspekce, ale firma ví, kdy k nim dojde, a tak předtím, než inspektor přijede, nahradí mladé pracovníky těmi staršími.
  • Jeden muž si ve Foxconnu v lisu kovu rozdrtil ruku, ale společnost mu neposkytla žádnou zdravotní pomoc. Když se mu ruka uzdravila, už s ní nebyl schopen pracovat, a tak ho vyhodili. (Naštěstí si našel novou práci, pracuje s dřevem, kde má podle svých slov lepší pracovní podmínky – pracuje jen 70 hodin týdně.)
  • Tento muž ve Foxconnu mimochodem vytvářel kovové tělo pro iPady. Když mu Daisey ukázal svůj iPad, zjistil, že ten muž ho nikdy předtím neviděl. Držel ho, hrál si s ním a říkal, že je „kouzelný“.

Takže v podstatě jak je viděť, vše funguje obdobně jako například u Iránu a jeho jaderného programu. Všichni vědí, že jej má, všichni vědí, že vyrábí jaderné zbraně. Každá inspekce se hlásí několik měsíců předem a nikdy nic neodhalí. Stejně tak Apple nikdy neodhalí práci dětí. Samozřejmě nechceme aby byly produkty Apple drahé, o to nikdo ani já nestojí. Otázkou však je, zda kdyby Apple přesunul byť pouze 10% své výroby na Slovensko s 13% nezaměstnaností, do Afriky, do ČR s 11% nezaměstnaností nebo dokonce do USA, zda by došlo ke zvýšení cen výrobků nebo naopak snížení zisků společnosti. Všichni přece dobře víme, že Sony PSP stojí méně, než jsou výrobní náklady, náklady na výrobu a zisky pak následně tvoří prodej her. Proč tedy Apple nemůže snížit své zisky a získávat finance jinak.

Apple nepodporuje práci v USA
Je správné aby naprosto drtivou většinu zaměstnanců dodavatelů a výrobců jedné z nejcennějších společností USA tvořili Číňané. Je správné, aby v zemi s 9% nezaměstnaností sídlila jedna z nějvětších firem světa a nedokázala poskytnout dostatek pracovních místo a místo toho tyto místa poskytla občanům Číny? Steve Jobs dokázal udělat ze 100 lidí miliardáře, to je sice krásné, otázkou však je, zda není lepší udělat z milionu lidí zaměstnance. Apple je společnost, která by měla jít příkladem nejen ve svých technologiích, vizích a dalších věcech, ale zejména ve svém chování.

Apple neinovuje
V posledních letech sice Apple představil iPhone 4 a iPad, počítačová řada však již řadu let zůstává bez povšimnutí a pouze prochází nucenou evolucí, která je způsobena tlakem ostatních výrobců, než revolucí. Nejde každý rok představi revoluční produkt, ovšem Unibody design je zde již více jak pět let a za tu dobu se nijak nezměnil. Sem a tam se objeví informace o tom, že si Apple nechal patentovat zajímavou funkci, vlastnost nebo technologii. Kolik z těchto patentů se však představilo samotným uživatelům. Společnost také přestává poskytovat dostatek kvalitních produktů pro profesionální uživatele, současné počítače Mac Pro jsou v základní konfiguraci v ceně 3000$ stejně výkonné, jako základní modely MacBook Pro v ceně 1200$.  Poslední pokus o inovaci Final Cut Pro skončil nevalným úspěchem a vracením financí těm, kteří si tento produkt zakoupili. Apple byl od svého počátku společností, která se zamšřovala zejména na profesionální uživatele, dnes na ně však ve vidině zisků více či méně kašle.

Dnes nejčtenější

.