Zavřít reklamu

rio-2016-olympics-icon
Letošní letní olympijské hry jsou již pár dní za námi a to znamená, že více než 600 medailí zná své majitele. Bronzové, stříbrné a zlaté kovy si tak odnesli Ti nejlepší z nejlepších, kteří reprezentovali své země. Skončení jedněch olympijských her však také znamená, že na dalším místě zase začíná celý proces od začátku. Na letní hry se připravuje Japonsko, které olympiádu hostí za 4 roky. Tokijské olympijské budou mít jedno specifikum – medaile budou vyrobeny za použití odpadů z moderních elektronických zařízení, tudíž i z iPhonů.

Výroba olympijské medaile vyžaduje notnou dávku vzácného kovu. A když už se jich musí vyrobit několik stovek, jedná se o poměrně nákladný proces. Japonští organizátoři se tak rozhodli, že se pokusí využít co nejvíce elektronického odpadu, jakkoliv to bude možné. V moderní elektronice se totiž nachází obrovské množství vzácných kovů, byť ve velice omezeném množství. Takzvaného „e-waste“ je ale tolik, že by to mohlo s výrobou medailí výrazně pomoci.

Tato iniciativa si klade za cíl dvě věci. V první řadě zvýšit povědomí o tom, jaké „poklady“ se mohou v elektronickém odpadu skrývat, a motivovat tak Japonce k jeho lepšímu třídění. A za druhé by tento proces mohl výrazně pomoci japonskému průmyslu, jelikož se efektivnější recyklací ztratí méně cenných surovin. Japonsko je surovinově velice nesoběstačné a většinu průmyslových surovin musí dovážet. Proto je tento krok velice logický a v případě dobrého nasazení do praxe by mohl pomoci ušetřit spoustu peněz.

Podle předpokladů by mělo být možné vyrobit všechny medaile jenom za pomoci recyklace elektronického odpadu. Například pro hry v Londýně se na medaile spotřebovalo 9,6kg zlata, 1210 kilogramu stříbra a 700 kilogramu mědi. Pokud to porovnáme s úrovní recyklace z roku 2014, tak se Japoncům podařilo získat 143kg zlata, 1566 kilogramů stříbra a 1,1 tuny mědi. Výroba medailí by tak měla být bez problému pokrytá. Tato iniciativa však není zaměřena pouze na medaile, ale měla by mít i hlubší dopad do budoucnosti země, jelikož zdroje jsou omezené a v efektivní recyklaci by měla být budoucnost.

for-the-watch-edition-models-apple-made-a-new-type-of-gold-alloy-that-it-says-is-twice-as-hard-as-standard-alloys

Zdroj: The Verge

Dnes nejčtenější

.