Zavřít reklamu

ford-230x230 iconNení to tak dávno, co jsme vás informovali o tom, že do týmu okolo Apple Car přišla výrazná posila, pod kterou se trochu změnil směr, kterým se vývoj ubírá. Kromě samotného elektromobilu tak společně postupuje ještě jedna vývojová větev, která má na starost autonomní řízení. Ten by se pak mohl teoreticky dodávat jako jakýsi „plug-in“ pro všechny výrobce automobilů. Se zajímavou zprávou nyní přišla agentura Reuters, dle které automobilka Ford také vyvíjí plně autonomní automobil. Projekt Fordu má být připraven ke komerčnímu spuštění v roce 2021, tedy ve stejné době, jako má být hotový Apple Car. 

Podle zdroje Reuters společnost více než ztrojnásobila finance, které pumpuje do výzkumu a vývoje. Konkrétněji pak do oblasti autonomního řízení vozidel. Jejich vývojový tým v Palo Altu se tak téměř zdvojnásobil. Podle dostupných informací to vypadá, že Ford nepůjde cestou, kterou má jít údajně Apple, ale plánuje být přímou konkurencí všech, kteří v tomto odvětví působí tj. chtějí postavit vlastní vůz, místo jakéhosi univerzálního plug-in řešení. Podle slov viceprezidenta pro výzkum a vývoj Kena Washingtona „…jsou připraveni zvítězit. Neexistuje jiná možnost, svým partnerům říkáme, že my budeme ten vítězný tým.

Podle vedoucího vývoje Ford plánuje uvést na trh vozidlo, které bude splňovat 4. úroveň automatizace, dle standardů SAE (Society of Automotive Engineers). Tato úroveň představuje už poměrně hodně autonomní zařízení, které samo zvládá například jezdit po městě, bez potřebné asistence. Zásahy řidičů údajně nejsou potřeba od úrovně 3.

Autonomní řízení je v poslední době velice v módě. Také se ovšem objevují zprávy o různých nehodách právě kvůli tomuto systému. Většinou má problém Tesla, která se však snaží v tomto oboru prorazit a jak víme, začátky jsou hold často velice složité. Zcela jistě se ale jedná o odvětví, které má před sebou zářnou budoucnost. Ať se to automobilovým nadšencům líbí nebo ne, tyto systémy jednou budou naším každodenním pomocníkem a je jen otázka času, než dosáhnou požadované bezpečnostní úrovně pro široké nasazení.

hero_autofusionrls

Zdroj: Macrumors

Dnes nejčtenější

.