Zavřít reklamu

touch_id
Již druhý federální soudce rozhodl, že podezřelý může být donucen k odemknutí svého iPhonu pomocí otisku prstu s cílem poskytnout vyšetřovatelům přístup k údajům, které mohou být použity jako důkaz. Poprvé, kdy se tak stalo, bylo ve federálním případu v květnu po rozhodnutí okresního soudu v roce 2014. Poslední případ se týká podezřelého, který je obviněn ze zvláště nepříjemných trestných činů.

Podle federálních soudních dokumentů, které jsou nyní zveřejněny, bylo muži z Dallaského Texasu, obviněného z prostituce nezletilých dívek, nařízeno federálním soudcem, aby odemkl svůj iPhone pomocí svého otisku prstu.

Legalita nucení podezřelých používat své otisky k odemčení zařízení nebude s jistotou známa, dokud se věc nedostane k americkému Nejvyššímu soudu. Nižší soudní rozhodnutí se dosud jeví jako precedent, který je v rozporu s tím, co se týká přístupových informací.

Většina ústavních odborníků se shoduje, že pátý dodatek americké ústavy brání podezřelého před donucením sdělit své heslo nebo přístupový kód, neboť by to znamenalo nucené sebeobvinění – i když ani to není jisté. Ve srovnání jsou otisky prstů tradičně vnímány jako „skutečný nebo fyzický důkaz,“ což znamená, že je policie oprávněna odebrat je bez povolení.

Někteří právní odborníci odporují, avšak argumentují tím, že zákon nikdy nepočítal s poskytnutím přístupu k datům pomocí otisků prstů.

V Texaském případě se soudní rozhodnutí ukázalo být pouze teoretické: zdá se, že od posledního odemknutí pachatelova iPhonu uplynulo již více než 48 hodin, takže iOS už vyžaduje k odemknutí heslo. Kromě toho Apple již v květnu posílil požadavky pro vytvoření přístupového kódu, takže je v iOS nyní vyžadováno zadání hesla každých šest dní, pokud nebylo mezitím zařízení odemknuto během posledních osmi hodin pomocí Touch ID.

iOS také umožňuje pouze pět pokusů odemknutí přes Touch ID, než začne vyžadovat heslo, takže inteligentní zločinci by si buď zaregistrovali svůj malíček a na pokusy využili ostatní prsty, nebo se jednoduše vyhnuli používání Touch ID úplně – naštěstí ale většina zločinců inteligentních není.

touch_id

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.