Zavřít reklamu

apple_campus_2_icon_230x230Apple Campus 2 je vskutku velmi ambiciozním projektem. Když pomineme jeho obrovskou finanční a logistickou náročnost, má se také jednat o jeden z nejmodernějších pracovních komplexů na světě. Celý areál má vyjadřovat to, jaký Apple je a jaký chce být. Super moderní, samostatný a ekologický. Přesně v tomhle duchu se stavba Campusu nese. Každý měsíc vám přinášíme detailní videa o tom, jak se stavba postupně vyvíjí. Nyní se pojďme podívat na 12 zajímavostí, které se k projektu Apple Campus 2 vážou. Pravidelní čtenáři je pravděpodobně znají, ale Ti co nás tolik nečtou zde najdou určitě něco zajímavého.

První koncepty celého obřího kancelářského projektu spatřily světlo světa v roce 2009, kdy s nimi přišel Steve Jobs. Chtěl postavit něco neopakovatelného, něco co na světě nemá obdoby. Největší kancelářskou budovu světa, ve které se skloubí nejmodernější technologie, příroda a ty nejlepší možné pracovní podmínky pro zaměstnance. Tak vznikl projekt, kterému spousta lidí přezdívá „Apple spaceship“.

  1. Steve Jobs byl sám velice aktivním během procesu plánování – Jobs přišel s vizí, kterou chtěl naplnit, ovšem předáním dokumentů architektům jeho role v projektu neskončila, ba naopak. V roce 2009 přizval k projektu architekta Normana Forestera, který měl realizaci celého projektu zaštiťovat. Jobs ale rozhodně neplánoval stát stranou a jeho věta „Neberte mě jako klienta, ale spíše jako součást týmu“ se stala slavnou.
  2. Na budově se budou nacházet největší panely zakřiveného skla na světě – o tomto jsme se zmiňovali již několikrát ve videích ze stavby. Prohlédněte si videa z červa a července, kde jsou tyto obří panely vidět. Jedná se o opravdu úctyhodný kus skla.
    Apple campus 2
  3. Součástí komplexu je i podzemní sál, který pojme až 1000 lidí – v tomto sále budou probíhat veškeré prezentace Apple produktů a společnosti tento sál připravuje právě z tohoto důvodu. První událostí, která se zde konat, by mohla být příští WWDC 2017.
    Apple campus 2
  4. Až 80% plochy areálu má zabírat zeleň – ekologie je jedním z nejdůležitějších faktorů pro celou stavbu. V areálu se tak bude nacházet nepřeberné množství různých stromů, keřů a květin. Údajně se vybíraly takové druhy, které dobře snáší sušší podmínky, aby komplex nezatěžoval místní vodní zdroje. V areálu se má nacházet na 7 000 stromů.
    Apple campus 2
  5. Celý komplex má být kompletně napájený z obnovitelných zdrojů – Apple se soustředí na obnovitelné zdroje energie a chce mít svou centrálu absolutně energeticky soběstačnou. Na střechách se má nacházet na 65 000m2 solárních panelů.
    climate_data_centers_solar_2x

  6. Budova se 3/4 roku obejde bez klimatizace a ventilace – Speciální technologie dutých desek v podlaze, společně s ideálním kalifornským klima, má docílit přirozené ventilace v budově.
    Apple campus 2
  7. Spotřeba až 6 000 hektolitrů vody denně – I přes veškerou snahu minimalizovat spotřebu vody se celková cifra pohybuje velmi vysoko. Na druhou stranu se Apple zavázal, že bude používat pouze recyklovanou vodu.
    resources_still_working_water_2x
  8. Zaměstnanci budou k pohybu po areálu využívat jízdní kola – Apple dá k dispozici na 1 000 cyklistických kol, díky kterým se budou moci zaměstnanci přesouvat z jedné části areálu do druhé.
    Apple campus 2
  9. Celkové náklady se pohybují kolem 5 miliard dolarů – ano jedná se o opravdu monstrózní projekt. Oficiální informace nikdo nikdy nepotvrdí ale odhady odborníků hovoří o cifře, která se pohybuje kolem pěti miliard amerických dolarů.
    Apple campus 2
  10. Obrovské podzemní garáže pojmou až 11 000 automobilů – Apple dbá o vzhled krajiny a dopad areálů na životní prostředí. Proto se různě po komplexu nachází síť zastřešených a podzemních parkovišť, kam budou moci zaměstnanci parkovat své vozy. Střechy garáží jsou posety solárními panely.
    Apple campus 2
  11. Obrovské wellness centrum pro zaměstnance – Apple si své zaměstnance opravdu hýčká a proto jim postaví obrovské „lázně“ za bezmála 70 milionů dolarů. Různé druhy relaxačních činností zde najde až 20 000 zaměstnanců.
    Apple campus 2
  12. V komplexu bude kavárna o velikosti fotbalového hřiště – vedle fitness centra nabídne společnost také super moderní stravovací zařízení, kde se budou vařit ty nejlepší jídla (na jaře jsme vám přinesli galerii, jak vypadá jídlo v současné kantýně v Apple Campus 1). Vnitřní kapacita bude 2 100 lidí a na venkovní terasu se vejde až 600 zaměstnanců.
    apple-campus-2

Zdroj: StartItUp

Dnes nejčtenější

.