Zavřít reklamu

steve_jobs_iconO tom, že se chce Apple se svými novými zařízeními soustředit na zdraví uživatelů, jsme vás už informovali několikrát a je vidět, že to opravdu myslí vážně. Velmi zajímavá zpráva přistála na webu včera, kdy jsme psali o tom, že Apple v iOS 10 umožňuje darovat orgány přes iPhone. Jedná se o poměrně zajímavý postup a řešení, a rozhodně to zapadá do dlouhodobé strategie Applu, která tkví v péči o své uživatele. Na základě včerejší zprávy se objevila informace, že prvopočátkem mohla být nemoc, kterou trpěl Steve Jobs.

V iOS 10 bude nová verze aplikace Health, která umožní jedním kliknutím to, že se člověk dostane na seznam dárců orgánů. Tato funkce bude, jako již tradičně, fungovat pouze v USA, nicméně je to poměrně zajímavé řešení a proto stojí za to o něm informovat. Uživatelé iPhonů s iOS 10, kteří tedy žijí v USA, se budou moci přidat do národního registru dárců orgánů. Agentura AP o této funkci hovořila s Timem Cookem, který jim odpověděl na několik otázek.

Mimo jiné zmínil, že jedním z hlavních důvodů, proč se Apple pro takovýto krok rozhodl je, že chtějí snížit obrovskou poptávku po těchto orgánech. Čekací seznamy jsou plné žadatelů, kteří se nikdy nových orgánů nedočkají a proto jich obrovské množství umírá. Zkrátka je v USA malé množství vhodných dárců. Aplikace Applu by mohla alespoň trochu s touto situací pomoci. Cook mimo jiné zmiňuje, že si velmi živě pamatuje, jak Steve Jobs akutně potřeboval transplantaci jater v roce 2009. Celý proces byl prý extrémně komplikovaný a zdlouhavý. 2 roky na to Jobs zemřel, i přes to že transplantaci podstoupil.

Oficiální údaje z Národní nadace pro transplantaci ledvin uvádí, že více než 121 tisíc pacientů čeká na transplantaci náhradních orgánů. Pro většinu z nich je to život zachraňující operace. A i přes to, že v USA existuje více než 120 milionů registrovaných dárců, každý den umírá průměrně 22 lidí na to, že se nových orgánů nedočkají. Apple se snaží o to, aby toto číslo bylo menší.

health zdravi fb

Zdroj: BGR

Dnes nejčtenější

.