Zavřít reklamu

TidalList The Wall Street Journal včera přišel se zajímavou informací a to tím, že by měl mít Apple údajně zájem o akvizici multimediální streamovací služby Tidal, kterou můžete znát například kvůli nedávnému sporu mezi Applem a rapperem Kanye Westem, který na Tidalu exkluzivně vydal své nové album… a pak ho vydal i na Apple Music. The Wall Street Journal cituje „blízké zdroje, které jsou seznámeny s touto problematikou“. Nic konkrétního však neuvádí a zprávu odmítl komentovat jak Apple, tak zástupci služby Tidal. Majitelem této streamovací platformy je rapper Jay Z. 

Jediné co se The Wall Street Journal podařilo zjistit je, že se zástupci Tidalu oficiálně nesešli se zástupci Applu. Zbytek informací je zahalen v mlze ale TWSJ o zprávě píše dost přesvědčivě a svému zdroji očividně důvěřuje. Berme to tedy tak, že se tak stane. Co by z toho Apple měl?

Tidal funguje od roku 2014 jako prémiová streamovací služba, která uživatelům nabízí dva typy předplatného. Levnější za 10 dolarů měsíčně, který je dost podobný ostatním alternativám na trhu, a pak dražší, za 20 dolarů měsíčně, který nabízí prémiové formáty multimédií (lossless audio a FHD video). Od ledna 2015 stojí v čele projektu rapper Day Z, který je majoritním vlastníkem. V současné době má služba více než 4,2 milionů předplatitelů, z toho zhruba 45% využívá dražšího platebního modelu. Důležité ovšem je, že má Tidal jisté exkluzivní vazby na některé umělce a to bude ono pověstné jádro pudla.

Služba je velmi silně propojena například s Madonnou, Kanye Westem, Beyonce a dalšími. Vzhledem k tomu, jak v poslední době Apple bojuje pro prosazování svého exkluzivního obsahu v Apple Music (bohužel pro koncové uživatele), byla by tato akvizice logická, jelikož by dále posílila prvky exkluzivity Apple Music, oproti ostatním konkurentům. Dále je zde pak samozřejmě přístup k dalším 4,2 milionům platících zákazníků, což vzhledem k Apple Music není zcela málo. Včera to byl rok od spuštění služby a Applu se podařilo za rok získat více než 15 milionů předplatitelů – pro zajímavost Spotify má uživatelů dvakrát tolik. Další více než 4 miliony by se tedy docela hodily.

tidalstreamingmusic

Zdroj: Macrumors

Dnes nejčtenější

.