Zavřít reklamu

apple wwdc retro iconSpolečnosti které jsou na vrcholu to mají složité. Zejména pak pokud se jedná o prostředí technologií a výpočetní techniky. Je potřeba neustále inovovat, přicházet s novými nápady a starat se o to, aby se značka udržovala na výsluní co nejdéle. Právě kvůli tomu musí velké společnosti být velmi flexibilní, co se týče přicházení s novinkami. Stejně tak flexibilní musí být v adaptaci a porozumění novým trendům. Proto se tyto společnosti občas nevyhnout tomu, že přeberou a následně zdokonalí něčí nápad či řešení, z čehož pak ale plynou nepříjemnosti. Jako třeba teď, kdy americká senátorka obvinila Apple ze své monopolní pozice na trhu.

Senátorka za americký stát Massachusetts, Elizabeth Warren, během včerejšího rozhovoru sepsula americké technologické giganty z toho, že využívají svého postavení a své moci na to, aby si udrželi monopolní postavení na trhu. Konkrétně hovořila o Applu, Amazonu a Googlu. Tyto tři společnosti se prý provinili tím, že svým jednáním zabíjí malé konkurenční společnosti, které nemají příležitost se prosadit v monopolem ovládaném trhu.

„Google, Apple a Amazon jsou společnosti, které vytvořily mnoho převratných technologií, které změnily svět. A za to si zaslouží být vysoce profitabilní a úspěšné…Ale i přes to musí být za každou cenu zachována možnost konkurenčního boje a trh musí být otevřený novým subjektům. Malým společnostem, které také chtějí využít svou šanci na to, aby změnily svět.“ V případě Apple senátorka hovoří konkrétně o situaci okolo Apple Music. Společnost prý zneužívá své postavení a dělá to konkurenčním společnostem velmi složité, vzhledem k tomu, kolik si účtuje (respektive kolik musí tyto společnosti Applu odvádět za to, že jsou jejich aplikace nabízeny skrze AppStore) za využívání cizích streamovacích aplikací na své platformě. Například Spotify si účtuje předplatné za 13 dolarů, zatímco Apple Music stojí 9.

Spotify iPhone FB

Zatímco Apple se k tomuto tématu odmítl vyjadřovat, zástupci Spotify se příliš neostýchali. Ředitel komunikace s veřejností a PR, Jonathan Prince, vydal následující prohlášení: „Apple už dlouhou dobu využívá své kontroly nad iOS k tomu, aby zničil konkurenci která se mu nelíbí. Zejména pak v oblasti hudby. Jejich praktiky jsou různé, ať už se jedná o přikázané zvedání cen služeb, kvůli poplatku Applu, navádění uživatelů k používání domácí služby nebo propagaci vlastní aplikace skrze všechny možné systémové nástroje, zatímco aplikace třetích stran jsou absolutně opomíjeny. Není něco trochu špatně, když Apple profituje více z předplatného Spotify, než ze své vlastní služby? O tomhle se nikdy a nikde společnost nezmiňuje ale je to tak.“

Spotify dlouhou dobu kritizuje platové podmínky Applu. V minulosti společnost vedla kampaň, ve které vyzývala své zákazníky, aby si zrušili své předplatné v iPhonech/iPadech, za které platili 13 dolarů a místo toho vše vyřídili přes web, kde není rabat Applu započítán a cena je pak pouze 10 dolarů. V poslední době jsou čím dál více kritičtí k tomu, jak Apple přistupuje k monetizaci služeb založených na odebírání obsahu.

applemusic

Zdroj: Macrumors9to5mac

Dnes nejčtenější

.