Zavřít reklamu

iphone_lightning_earpodsiPhone 7 bude s největší pravděpodobností prvním telefonem od Applu, který se vzdá klasického a legendárního 3,5mm konektoru. V těle zařízení na něj prostě není místo a Apple se tedy pravděpodobně rozhodl, že ponechá uživatelům pouze konektor Lightning. Tento konektor je na rozdíl od 3,5mm jacku digitální. Celý přechod pravděpodobně způsobí rozruch mezi uživateli, ale nakonec by vše nemuselo být tak tragické. První recenze Lightning sluchátek ukazují, že přechod na tento způsob konektivity může přinést i spoustu zajímavých novinek. A právě tyto novinky by se měly postarat o to, že bude zvuk lepší než kdy dřív.

Server Macrumors přišel s komparativním testem, kdy proti sobě postavil 3 Lightning sluchátka z různých cenových relacích, a porovnával je se svými „klasickými“ předchůdci, využívající 3,5mm audio konektor. Mezi testovaná sluchátka patří modely Brightech earphones (45$), Philips Fidelio M2L (300$) a high-endové Audeze EI-8 (800$). Nejdůležitějším bodem recenze je fakt, že (alespoň dle autora) i ty nejlevnější sluchátka hrály lépe, než jejich 3,5mm konkurenti ze stejné cenové relace. Celou původní recenzi si můžete přečíst zde.

vladsavov06-07_1236n2

Na tento text pak zareagovali redaktoři z magazínu The Verge, kteří se více ponořili pod pokličku těch nejdražších z testovaných. Na následujících řádcích zjistíte, k jakým závěrům autoři došli. Sice popisují konkrétní modely sluchátek, ale dá se očekávat že i ostatní výrobci lepších sluchátek půjdou totožnou cestou. V kostce se to dá ale shrnout tak, že hudební nadšenci se mají na co těšit.

Prvním z poznatků je fakt, že přechodem na nový konektor to jsou po dlouhé době zase výrobci sluchátek, kteří získávají tu možnost ovlivnit výsledný zvukový projev svých produktů. Do této doby se veškerý zvukový signál upravoval ve výchozím zařízení a sluchátka jej pak pouze převedly do poslouchatelné podoby. V případě nových sluchátek s novým konektorem jsou to ale právě sluchátka, která mohou být tím posledním, kdo zvukový signál nějakým způsobem modifikuje, za pomocí vestavěných převodníků a zesilovačů.

audeze-lightning

A právě testovaná sluchátka ukázala, jaká síla se může v tomto sluchátkovém „post processingu“ skrývat. V ovladači, který je umístěn na kabelu a který nabízí klasické funkce ovládání hlasitosti a hovoru, se nachází digitální převodník (DAC) a sluchátkový zesilovač, který dokáže (za pomoci uživatelem ovládaného softwaru) výrazně ovlivňovat finální zvukový projev.

Tato výbava navíc má výhody popsané v odstavci výše, nese s sebou také ale nevýhody. A tou největší je vyšší spotřeba energie. Integrovaný zesilovač a DAC prostě spolknou něco více energie, než běžná sluchátka která si vystačila s dodávkou možnou přes 3,5mm konektor. Takže si sice užijete lepší hudební přednes (za předpokladu že nestreamujete hudbu ze Spotify/neposloucháte nekvalitní CD ripy), ale vašemu zařízení dojde dříve baterie. Bude zajímavé sledovat, jak se tento problém projeví v praxi.

vladsavov06-07_1241n2

Obecný závěr celého srovnání je ale takový, že se uživatelé nemusí děsit přechodu na modernější způsob sluchátkového připojení. Nové technologie nabízí obrovský potenciál, který mohou využít výrobci sluchátek a přijít opravdu se skvělým produktem. Je jasné, že 90% uživatelů rozdíl pravděpodobně nepozná, jelikož pokud je zdrojový soubor nekvalitní (Spotify, MP3, ripy) i výborná sluchátka s tím moc nezmůžou. Ale pokud někdo poslouchá hudbu v nekompresovaných/lossless formátech, má se opravdu na co těšit. Ve videu níže si pak můžete prohlédnout, jak taková vypadá softwarové rozhraní Lightning sluchátek.

Zdroj: Macrumors

Dnes nejčtenější

.