Zavřít reklamu

3D touch icon

Funkce 3D Touch si nenašla cestu ani k doposud nejnovějšímu iPhonu SE. Jedná se o funkci, která dokáže rozpoznat sílu stisku a pomocí toho iOS zobrazí další možnosti, jak si práci na iPhonu zpříjemnit. Jaké by to ale bylo, pokud by mohl mít 3D Touch úplně každý mobilní telefon? Na tuto otázku nalezli odpověď inženýři z univerzity v Michiganu a vytvořili software, který přidá funkci 3D Touch do každého telefonu. Vše funguje pomocí reproduktoru a mikrofonu. Inženýři vyvinuli speciální software který se jmenuje ForcePhone.

Zmiňovaný software vypouští neslyšitelný tón 18kHZ, který je umístěn mimo rozsah lidského sluchu. Tón se změní při stisku displeje telefonu. Změněnou intenzitu tónu zaznamená mikrofon, který bleskově tón analyzuje a software pozná, že jste stlačili silně displej telefonu.

Funkce „3D Touch“ nezávislá na speciálním displeji byla testována i na mobilním telefonu Sony Xperia krátce poté, co byl představen 3D Touch. Ve zmiňovaném demu dokázal vnitřní barometr telefonu rozeznat tlakový rozdíl. Vzhledem k tomu, že byl testovaný telefon vodotěsný, aplikace ForcePhone by na něm nefungovala příliš dobře.

ForcePhone je trochu jiný koncept 3D Touch a také by funkce vyžadovala jiné UI aby pracovala správně. 3D Touch je v porovnání s ForcePhone na zcela jiné úrovni, přesto má ForcePhone pár výhod. Jednou z nich je odemykání mobilního telefonu specifickým stlačováním. Také byste mohli jednoduše ztišit volajícího poklepáním na displej obrazovku.

Jak již bylo řečeno, jedná se zatím pouze o koncept a inženýři zatím neplánují uvést službu na trh. V případě, že zmiňovaná technologie bude dotažena do konce a například Android přidá podporu jiného UI je možné, že brzy bude mít „3D Touch“ úplně každý.

3D Touch již některé mobilní telefony s Androidem mají. Příkladem je výrobce Meizu, kterému je také přezdíváno čínský Apple.

touch 3D android fb

*Zdroj: Bgr.com

Dnes nejčtenější

.