Zavřít reklamu

china-icon

Během včerejšího dne jsme vás informovali, že Tim Cook vyrazil na plánovanou návštěvu do Číny. Konkrétně se již setkal s vývojáři a vysoce postavenými lidmi, kteří stojí za službou Didi Chuxing, což je jeden ze soupeřů Uberu. Apple do společnosti investoval jeden milion dolarů. Podle dostupných zpráv ale Tim Cook navštívil Čínu, aby diskutoval s čínskými úředníky o mnoha věcech, včetně toho, proč čínská vláda odstavila iTunes Movies a iBooks Store. The New York Times uvedl, že Apple je jednou z mála technických společností, na které vláda dohlíží ze strachu bezpečnostních hrozeb.

The New York Times ve zprávě uvedl, že čínská vláda je znepokojena bezpečnostními hrozbami, které zahraniční firmy představují vůči zemi a spotřebitelům. Čím větší kontrola přijde, tím větší bude podle odborníku napjatá atmosféra ve vztahu digitální bezpečnosti mezi Čínou a Spojenými státy. Konkrétně čínský kontrolní úřad kyberprostoru sdělil, že bude přezkoumávat míru šifrování a zabezpečení technoligických produktů společnosti Apple.

Čínská vláda bude také jednat s Applem, který bude odpovídat na otázky týkající se bezpečnosti jejich produktů. Vláda Spojených států je znepokojena tím, že by mohla Čínská vláda zjistit důležité bezpečnostní informace.

Čínští představitelé dosud oficiálně uvedli, že ve skutečnosti provádějí takzvané bezpečnostní hodnocení technologických zahraničních firem. Jak poznamenal The Times, vláda zřejmě prověřuje velké zahraniční společnosti už od roku 2015. Vláda dokonce dříve chtěla po Applu zdrojový kód, pomocí kterého by zajistila FBI přístup do iPhonu teroristy ze San Bernardina.

Dřívější zatavení služeb iBook Store a iTunes Movies v Číně, by podle předního odborníka na globální politická rizika, mohlo být prvním krokem k zákazu Applu v zemi. Čína se již pro Apple stala druhým největším trhem z hlediska tržeb, brzy by se však výrobce iPhonů mohl dočkat zákazu v zemi, stejně jako Facebook, kvůli jeho strategii soukromí, která se stala zmiňovaným terčem vládních orgánů.

applechina_fb

*Zdroj: 9to5mac.com

Dnes nejčtenější

.